Wednesday, October 15, 2014

:: Irsyad vs Inas II ::

Masa mengandungkan iman, masa bulan-bulan awal tu, aku minta Nan fikirkan satu nama, sebab aku nk sembang-sembang dgn baby, senang panggil nama.

Nan bagi satu nama - IMAN - aku angguk saja, sbb pada aku universal, nama yg boleh digunapakai samada baby lelaki atau perempuan.

"OK. Jika Perempuan, Nurul Iman, jika Lelaki bubuh Mohammad Iman yea.. tak mo bubuh nama panjang2"- aku punya respon.

"ah ah tak payah panjang2, letih cikgu nk isi borang" tang ni aku gelak giler-giler.. ye kadang-kadang aku meneliti juga nama anak2 murid Nan, glamer2 aihh nama anak2 zaman sekarang.  Itu satu, baru-baru ni pun raz kena panjangkan Len table pelajar sbb ada nama pelajar tak muat nk masuk database, kena rujuk jab pendaftaran negara lak member tu untuk len standard bagi maklumat nama :).

Tapi yang kelakarnya, masa nk daftarkan nama Iman, tetiba Nan call dari JPN KT - "Abang bubuh nama IMAN NASUHA yea.. berkenan pulak dekat nama budak dalam rancangan Mari Mengaji" :D

Cik Iman Nasuha

Tuan Muda Idlan Naufal

Masa mengandungkan Idlan, untuk positifkan diri (sbb kunun-kunun nk tunggu iman 2 thn baru nk cuba untuk 2nd baby ;)) - aku cari awal nama untuk baby.  Rasanya panjang benar list nama yang di cari tapi yang dalam shortlist Irfan Nazhan (selepas scan, and tahu boboy), tapi masa tu ramai anak member yang nama Irfan, so last2 decide IDLAN NAUFAL (Idlan - Keadilan, Naufal - Pemurah), mana lah tahu asbab nama esok2 jadi hakim ka, peguam kaa walaupun Idlan kata cita-cita dia nk jadi ultraman hahahahaha!

Ultraman Belatuk hahaha!

Tahun lepas, masa tahu pegnen, pun aku buat benda yang sama - cari nama awal2 giler- excited maybe, lama tunggu untuk baby yg 3rd ni.  Masa tu feeling kuat je kata lelaki - so dapat nama dari Along Azuwa - Irsyad Nu'man - Irsyad - Petunjuk, Nu'man - Kebaikan - Kira berkenan habis dah la dengan nama tu, tapi bukan rezeki kami.. :(

Dan untuk yang kali ni, baru semenjak 2 menjak ni terfikir nak cari nama, bukan tak excited, tapi trauma barangkali, war-war kan berita pegnen kat kawan2 pun bila dah masuk banyak bulan (yg dekat2 tu tau laa..). mungkin juga masa tu duk rasa macam baby lelaki, so decide nk kekalkan nama Irsyad Nu'man juga, tapi lepas2 scan ni, bila 2 doktor kata perempuan, nak tak nak kena buat balik la aktiviti cari nama untuk gegirl :). dan semalam selepas meneliti senarai yang panjang (hahahahaha), nama pilihan untuk baby ke-3 ialah INAS NAFEESA (Inas - Kebaikan @ kelembutan, Nafeesa - Yang berharga). Termaktub ketika entri ini ditulis, bulan depan ada kemungkinan akan berubah hahahahahaha...

so, ada geng nk cadang nama gegirl initial I.N yang makna elok2? :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...