Wednesday, January 15, 2014

:: Ayam Pandan ::

Baiklah Cik Iman Nasuha, resepi kita pada hari ini ialah Ayam Pandan.
Wajib belajar buat, sbb ummi ngan abah sukaaa :).
Dah sampai umur baligh boleh masak karang, buleh ummi lak yang relaks2 muahahaha..

Ok, simple saja resepi nya.. ummi cedok resepi dari belakang botol paste tomyam knorr beberapa tahun sudah, err 7 tahun sudah kut.. tapi ummi alter sikit2 ikut citarasa tekak abah.. maka wajib la Cik Iman ikut resepi ummi sbb nanti yg nak telan nya ummi dan abah la jua :D

Perapkan ayam (potong sederhana kecil) bersama rempah tomyam + halia (cincang) + bawang putih (cincang) + serai (potong haluih2) - resepi asal guna daun limau purut, tp abah tak suka, so ummi tukar dgn serai.. + garam sikit + gula.. tu je, simple je kan ! selalunya ummi perap dulu ayam ni sebelum buat lauk2 lain then goreng last sekali :), nk lagi kaw perap semalaman - menjilat jari you.. kalau ikut resepi dia, boleh juga dibakar tp setakat ini ummi goreng je.. oh lupa! sebelum goreng tu sila balut ayam dengan daun pandan, ikutla kreativiti nk balut camner pun.. tp selalunya ummi gulung je kat tgh2 ayam tu pastu bubuh pencungkil gigi haha.. tak suka balut semua, nanti dia tak de effect garing2 kat tepi..

sukatan?! aisyeh.. ummi main campak2 je.. tapi ayam kecik2 dalam 8 ketul cam gambar kat atas.. ummi guna dalam 2 sudu besar paste tomyam, 3 biji bawang putih, halia main agak je, garam gula ikut selera masing2 la.. (hahahaha.. confirm tak leh jadi chef rancangan masak-masak  ngeee..)

ok, itu saja my dear.. huhu tak sabar ummi nk tunggu iman besar :D


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...