Tuesday, December 25, 2012

:: carbonara with love ::

Carbonara.  Sejak bila ya suka makan ni... ahaaa sejak jiran depan rumah bg di suatu petang nan senja, di kala baru sampai dari kampung.  dan keadaan masa tu memang sangat lapar dan penat tp rushing juga balik ke halaman sentosa tanpa singgah di kedai makan sbb nk solat maghrib.

Di kala anak jiran yg comel bagi mangkuk berasap2 dan sangaaaat best aromanya, perasan masa tu sgt la 'heaven'.. ohhh adakah sbb faktor2 kelaparan dan kelegaan hati (ye laaa wei..confirm tak yah masak ker..kuar ker.. kan penat!) menjadi penyumbang perasaan berbunga-bunga pada masa itu?!!

tapi yg pasti kami 3 beranak menikmati hidangan itu dgn penuh perasaan; kecuali abahnya yang sentiasa bercitarasa tradisional itu, haha!  Selalu kalau kat restoran tak de la rasa nk cuba benda alah ni, sbb duk pk mesti rasa cream masam pastu satgi muak. 

dan disebabkan anak2 sangat menikmati carbonara ni, maka gigih la Ummi  nya bertanya Pakcik Google pasal resepi carbonara ni.. oooo tak de la payoh bebenar.  Dan bermacam-macam version resepi la ummi dapat.

Carbonara ni selalunya menggunakan sea food, tapi disebabkan Cik Iman Nasuha itu allergik ngan 'hayaawan lauuutunn', maka umminya menggunakan ayam sahaja.  1st time buat, ada sosej dalam peti sejuk, ngan sosej2 ni sekali ummi campak :P.  Tapi sangat hepi bila belek2 buku 365 resepi, chef hani pun guna sosej gak!

memula rebus fettuccine ke pasta ke, buh garam ngan minyak sikit..sampai masak ler..

bawang besar dan putih tumis, kalau korang nk betul2 italy sila guna minyak zaitun/ minyak jagung, tp disebabkan kat dapur ni ada minyak sawit je..bantai la minyak sawit pun.. dah naik bau, bubuh ayam (potong kecik2 la.. ala2 nk hancur pun tak pa..), then bila agak2 ayam dah masak bubuh sosej dan cendawan butang (selalu guna yg dalam tin je, next time nk try yg fresh).  Then bubuh serbuk lada hitam dan oregano.. sangat suka bau tumisan bila masukkan herba ni.  kalau resepi org lain, aku perasan depa masukkan lada hitam dan oregano ni lps masukkan susu @ cream, tapi naper ntah aku suka bubuh time tumis... mungkin sbb aku perasan nk ayam tu ada 'rasa' sikit haha :P.

resepi chef hani bubuh buah tomato.. so kalau ada bubuh je, kasik kaler sikit. kalau ada capsicum merah n hijau tu sila bubuh.. kasi lawa beb.. tapi kalau yg tak cukup bahan cam kami ni.. haaa kami ada tips.. ada lada besar(lada segar tu laaa..) ? kami buang biji dia dan potong ala2 dadu then masukkan masa tumis bawang.. baru ada rasa malaysia sikit, kalau nk lagi malaysia..buh cili padi!

then masukkan fresh milk, garam sikit, kasi sebati. ada orang suka gunakan cream, tu pun boleh juga, tapi tekak kami anak beranak rasa kalau guna cream 'agak muak sedikit' berbanding guna susu je. dah mendidih masukkan keju parmesan, kalau tak de.. keju chesdale pun boleeehhh.. cuma bezanya kalau guna keju parmesan, bubuh sikit pun dah pekat sos kita, kalau guna keju chesdale tu, kena guna 2 3 keping gak laa..

kalau nk kira dah siap la carbonara kita, mkn je pasta tu nagn sos, tapi aku suka gaulkan pasta ngan sos tu dalam periuk, so that nanti kami mkn main ceduk je, mesti fair n square kan.. tak de la org ambik sos lebih kan ..hahahhaha.  Sila makan panas2, sbb kalau sejuk nanti sos dia jadi pekat la sangat!

OK, jangan terpengaruh dengan gambar kat bawah yang nmpk sgt tak menarik.. gambar dalam periuk beb, in the making..biasala kah kah ;).. sila cuba sbb sedap, anak-anak pun mkn bertambah!

Carbonara with love.. sbb gambar dalam periuk.. tak dak platting bagai la yea :)

Thursday, December 13, 2012

:: ce kira umur korang dlm thn hijrah.. ::

Ohh.. ter discover sesuatu.. umur aku dlm thn hijrah untuk 1434 adalah 35 tahun errrrkk..

alkisahnya baru-baru ni cam azam thn ni nk sambut besday 1 family dlm thn hijrah, so tergedik-gedik la cari converter tarikh grogorian ke hijriah then perasan 30 mac 1979 bersamaan 2 Jamadilawal 1399.. eh 1399, aku ingatkan 1400 (pernah cari dulu tp aku lupa) sbb aku perasan umur aku akan sama dgn thn hijrah... so kalau mengikut kalendar islam, sebenarnya aku akan berumur 35 tahun pada 2 JA 1434/ 14 Mac 2012.

erm.. bukan beza sgt 34 dan 35 tp 35 ni rasa lain macam lak huhu..

ok, untuk catatan diri sendiri :

Kasma - 2 JamadilAwal 1399, Jumaat
Mr hubby Adnan Mohamad - 7 RabiulAwal 1398, Selasa
Cik Iman Nasuha - 20 Rejab 1428, Jumaat
Tuan muda Idlan Naufal - 9 Zulhijjah 1430, Khamis


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...