Monday, July 09, 2012

:: Iman dan ABC II ::

Kisah I

Sebelum sessi perjumpaan Ibu bapa hari tu, cikgu iman komen lagi pasal Iman. Komen yg tak memberangsangkan lah.  Memula memang dah nekad, tak nak ambik port sgt komen2 pasal Iman, tapi bila Iman sendiri pun byk kali bgtau "tak suka ke sekolah", jadi terpikir juga ler.

Dari segi pencapaian, ada peningkatan tp agak kebelakang la compare dgn classmate dia yg lain - yg ni aku tak kisah lagi.  Tp bila cikgu ckp focus out, kerap tidur.. risau juga la - boring sgt ka cikgu ngajar?!! HAHAHAHA!

so sekali lagi la aku mengulang proses yg sama untuk menghilangkan 'gundah di hati'
--> ckp dengan org, ntah berapa org la jd 'mangsa' sessi melepas perasaan
--> surf kat net pasal masalah kanak2 ni (manalah tau, kut2 ada problem ka apa..)
--> talk with her, cuba nk selami apa sebenarnya masalah dia kat sekolah
--> sembahyang hajat, yassin dan du'a..

dan conlusion nya --> BUAT TAK TAHU SAJA LA :P

serius hari tu pk sampai nk tukar tadika bagai, tp bila pk tgh2 tahun nk tukar kesian lak kat Iman, so pk nk tgk camner dia sampai hujung thn nie. and kalau nk kira dulu dia masuk tadika dgn 0 - ABC pun tak kenal, atleast sekarang dia dah start mengenal suku kata, OK la tu, ada kemajuan apa! vocab english dia pun bertambah.

so, kalau lepas ni dapat lagi komen Iman tak focus ka, tak leh baca lagi ka, tidur dlm kelas ka, aku nk sengih saja ok!


Kisah II

Masa perjumpaan Ibu Bapa, mula2 tu, dua cikgu Iman tu pandang je aku, agaknya tak tau nk start camner kut.  So aku senyum dan start dulu la..

"Iman... saya tau mcm komen2 cikgu sebelum ni, dia agak kebelakang compare dgn yang lain.."

tak sempat aku habis ayat, cikgu2 dia potong dgn serentak!

"No.. no.. puan, bukan kebelakang, erm camner nk kata yea.. mcm dia tak bersedia lagi saja (untuk ke sekolah)"

ooo lain la sikit bunyi ayat nya! hahahahaha..

Aku semak kerja2 dia kat sekolah ok ja, tak de la seperti yg aku jangkakan (berdasarkan komen2 cikgu dia!).  Dari segi pembacaan, tak pe la.. nanti kita sama2 usaha ya Iman!


Kisah III

Iman : K.. A.. ka, K.. I.. ki  = AKI
Ummi : KAKI la Iman
Iman : A..a, K.. I.. ki  = KAKI
Ummi : AKI la Iman.. adeeehhh..



Kisah IV

Ummi : Cikgu.., nanti minta tolong pesan dekat Iman yea Cikgu, suruh blk baca dgn ummi, sbb kadang2 dia buat alasan tak mo baca ngan saya sbb nak baca ngan cikgu saja.

separa berbisik, konon nk komplot ngan cikgu la, sekali cikgu beri jawapan begini...

Cikgu : Ohh Puan, hari tu saya pesan suruh baca kat rumah, dia jawab macamni "saya dah baca kat rumah, dlm kereta, ummi doa.. Cikgu tak doa pun!"

Aku? oo terlopong mulut, malu alah ngan cikgu dia wei.. anak daraku menjawab bergitu, kena ajar PR lak lepas ni HAHAHAHA.


Kisah V

Terserempak dgn Cikgu Iman semasa membayar yuran, tetiba cikgu menegur :

"Puan, haa pagi ni dia nmpk OK baca kad B puan, dah boleh baca"

aku? terbadak lak, sbb dia baru dapat kad B tu hari jumaat dan hujung minggu ari tu bukan main liat lagi nk baca kad suku kata dia, semalam pun baca dgn kadar kemalasan yg tinggi. pagi td dlm kereta pun, dia buat tak layan ja, tinggal aku baca sorang2 perkataan dlm kad B dengan penuh perasaan heh! (sambil memandu dan baca dgn kuat, Abg Delan lak yg sengih2)

so memang layak la aku terbadak kan.. so balik karang buat2 tanya yea kad mermaid apa yg cikgu bg dia as hadiah tu, puji lebih2 sikit biar kembang! kut la lepas ni rajin nk baca, leh tukar kad lain pula yea :).

Sejambak bunga dr Iman n Co bersempena Hari Ibu :)

Thursday, July 05, 2012

:: Keterujaan yang Hilang ::

Termenung.

Bukan takde kerja nk buat, tak tau nk buat yg mana satu. mood = zero. haish....

rasa seronok bekerja hilang.

kat mana ntah nk cari balik rasa 'keterujaan' tu, sekarang ni asyik duk rasa nk pencen awal je. haha baru kerja tak sampai 10 thn, dah rasa nk pencen?! INIIII SERIUUSSSSS..

well kasma, check balik check balik apa yg tak kena.. nk kena gi kursus ESQ lagi kerrr? :P


Erm.. nk kena baca balik artikel last dalam buku ni, kena pegang betul2 "ALLAH is my CEO", err kalau nk apply kat geng IT, CIO kut hahahahha.

Ok la Cik Kak, sbb demotivated kan, nah AMBIK..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...