Monday, June 18, 2012

:: Subhanallah.. cantiknya! ::

Baru-baru ni bercuti lama sikit - 5 hari. selalunya 3 hari saja. tp disebabkan kali ni tak de clash dgn apa2 sistem yg perlu up ke, perlu maintain ke, kena standby ke (ada- tp wakil kat falina :P) maka aku bercuti panjang.

Disebabkan mula bercuti sabtu, maka malam jumaat aku dah mula aktiviti mendobi. dan semasa mengisihkan baju utuk dicuci, cik abg melontarkan 'idea terjah' nya yg sgt bernas dan yg 'sgt2 jrg berlaku' :

"jom gi perhentian!"

memula nk je kata 'tak yah la, last minit br nk plan' sbb aku tak suka main terjah2 saja, kena pulak time cuti sekolah selalunya tempat2 peranginan camni memang FULL la gamaknya. Tp disebabkan 'sgt2 jrg berlaku', dan aku yg asyik merungut 'asyik ke tesco dan sunshine saja - HAHAHAHAHA' - maka aku ikutkan saja plan terjah dia.

kalau ikutkan abe ada contact, tp agaknya sifat pompuan ni seme pun nk ambik tahu dan bersedia - aku taram juga la tanya member2 kut sapa2 ada contact agen utk ke pulau perhentian.  Rupanya Zul baru je ke pulau perhentian baru-baru ni, so aku dapatkan contact no agent ni, student USM juga.. mungkin business family ke apa kat perhentian nun.

Masa abe bgtau chalet FULL, rasa cam frust juga.. iya lah dh beriya2 nk pergi ni.. so contact la en Yoe ni - masa tu on the way balik trg dah pun, dah sampai machang baru confirm ada la juga bilik untuk 1 mlm, so rembat saja la apa yg ada. Alhamdulillah, menjadi juga 'percutian terjah' kitaorg :). Since aku booking, maka kitaorg akan duduk Pulau Perhentian Besar, sbb kalau Pulau Perhentian Kecil - walk in. Iskh tak berani nk walk in bagai, kan bilik penuh kan saja je kena balik Batu Rakit terus hahaha (Pulau perhentian ada 2 pulau, pulau kecil & Pulau Besar).  Cadang nk try Senja Bay ke, Sharila ke (cam lawa je gambar dlm net), tp tak berani la nk walk in.

Kitaorg tido kat Jertih satu mlm, since sampai Jertih pun dah 6 lbh (Jam sungguh kat Machang!), pagi-pagi terus ke jeti Kuala Besut dan cari motor Abg Hamid. Abg Hamid?! :) - iye.. staf Perhentian Trans Holiday (http://www.perhentiantrans.com/), dia yg tunjuk parking kete kat mana semua.. so agak mudah untuk kami la.

Macam cantik2 je ke perhentian pada 3 Jun, hehe dah jadi hadiah anniversary. Bot ke perhentian pukul 9.30 pagi, dlm 45 minit je dah sampai ke Fauna Beach Chalet. Tadaa.. (Tuan Chalet ni sgt mesra pelanggan - abg Di namanya :D)


Semasa bot menghampiri pulau, dah terserlah kecantikan pantainya.. SubhanaAllah! Kombinasi biru dan hijau yang sangat cantik, dan yang paling best JERNIH giler!


Lepas dapat kunci bilik, Iman dan Idlan tak sempat apa2, terus main tepi pantai. Iman dah biasa n 'seronok' main pantai tp idlan masih 'malu2' maka kena la ummi nya berendam sekali hehe.  Petang tu je malu2, esoknya belum sempat sarapan dah 'Jom Abah, Jom' mengajak mandi laut.

Pandangan persisir pantai Fauna Beach Chalet

Kami sempat berjalan ke perkampungan melayu di pulau kecil, ingatkan ada jual2 hasil laut kering ke apa..rupanya tak de haha ingatkan macam Pulau Pangkor. so kami bercanda saja lah tepi jeti sambil makan keropok lekor dan air kelapa. Tp yang bestnya, duk usha ikan2 yg berenang2 tepi tiang jeti, memang tak pernah nmpk kat tempat lain.


Tak lama pun singgah perhentian ni, 1 mlm je sebelum esok bertolak balik ke kampung semula.  Cuma satu je terkilan, tak cuba snorkling, org kata kalau gi perhentian WAJIB snorkling. tp bila memikirkan dengan si kenit 2 org ni, lebih2 lagi Idlan yg mula2 masuk dlm air pun malu2, maka tak gamakla aku nk join snorkling. satgi aku tgk ikan dr atas bot je, iksh!

So, kena pasang hajat nmpknya untuk dtg sekali lagi, tak risau sgt sbb perhentian kat kat TERENGGANU hahahahahaha. so next time, samada dtg berdua sahaja (oh, nk kena tunggu anak2 masuk asrama ker :P?) atau ngan anak2 sekali snorkling yehaa..

* semua gambar entry kali ni cilok dr net, gambar sendiri tak byk, kamera kong, kena pulak tepon abg kena air laut n kong juga :P!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...