Sunday, May 06, 2012

:: Ketam Bertelur ::


sekali imbas tajuk kat atas seperti menerangkan proses ibu ketam memanjangkan generasi mereka, tapi sebenarnya idak ler.. yg sebenornya tu nama lauk tghari td yg diberi nama oleh Cik Iman Nasuha.

Kisahnya begini, plan asal ingin sediakan ketam masak lemak tp semasa nk menyediakan rencah baru perasan 'lada jarum' tak de [lada jarum adalah panggilan org trg utk cili padi :P] . selongkar plastik brg2 yg abe beli dipasar yg ada hanyalah lada besor merah, iksh cam tak kena pulak kalau aku taram bubuh lada besor merah utk masak lemak. Aku pesan lada besar merah tu sbb plan nk buat ayam masak lada resepi k ina, tp dah en abe beli ketam.. maka wajib la menu ditukar.

"memang wajib lada jarum ker?"-abah

"kena bang, kalau tak ..tak kick"-ummi

walaupun sebenarnya aku bubuh sebijik dua je pun utk masak lemak (ohh anak2 beta n bapaknya tak tahan pedas), tp masih juga ralat kalau tak de cili padi. nk gi minta ngan k zana (jiran sebelah) cam malu pulak, sbb pukul 12 baru nk start masak tghari..? adeehhh..

"masak tumis saja la" - abah

iksh .. cam selalu sgt dah masak tumis, lagipun ayam kicap semalam masih ada lagi, satgi lauk hari ni cam tak de yg menarik. teringat buku 365 resepi chef hani (agak2 k norma n k ina masak apa hujung minggu ni, maklumla baru beli buku resepi jumaat ari tu hehe), belek2 yg ada ketam masak masam manis. tiba2 teringat masakan ketam mak mashitah yg nmpk sgt marvelous gambarnya kt facebook mashitah. seinagt aku mash pernah sms resepinya kat aku, so tercongok la pulak membelek +- 200 sms kat inbox phone (haish..pompuan ni tak reti2 nk delete ker..?) - iskh tak jumpa.. yg ada hanya lah mesej mash pasal meeting nagn GSB.

aisyeh camner ni.. erm main taram saja lah.. seingat aku beza resepi ketam aku ngan mak mash hanya sos tiram dan telur.

ketam yg telah di'siang' dan dibersihkan oleh en abe aku goreng dulu sekejap(serius aku tak reti nk handle ketam camner, so setiap kali masak ketam, abe pujaan hati juwita kalbu tu la yg jd tukang 'siang'). rencahnya - bwg besar, bwg putih, halia- aku cincang2 halus saja, tak tumbuk mcm biasa sbb aku ingat nk masukkan telur utk pekatkan kuahnya nanti. then cili boh n sos tiram. tgk dlm peti ais ada kiub ayam yg expired date nya bulan 7 thn ni tp masih byk ketul, so aku potong sikit bubuh. yelah incase kalau tak menjadi lauk ni ari ni, atleast perasa kiub ni boleh jadi penyelamat kan... then masuk masuk air, sos tomato, sos cili and air asam jawa. aiii dah masuk sos tomato pun bubuh lagik air asam jawa? haa nama lagi masak main campak2 kan? hahahaha.. erm macam cair sgt la pulak..satgi buh ketam semua kuah kena serap dek ketam, so aku bubuh tepung jagung sikit..kasi pekat maaa.. then rasa - iskh lumayan juga ni (sila baca dialet indonesia haha), kasi abe rasa sikit - "erm.. ok " katanya.

baru la aku masukkan ketam yg dah digoreng td, nmpk ala2 cam sebati, pecah telur pukul sikit2 then masukkan dlm kuah tp kena tunggu lama sikit seblum kacau sbb nk kasi telur ketul2 sikit, mungkin sbb aku bubub tepung jagung kut lmbt sikit telurnya nk ketul2. then kacau2 kasi sebati buh lada merah n daun bawang n tutup api. tadaaaa.. dah siap!

"ummi masak apa? ketam bertelur? "-iman

so nama lauk tghari ni jadi ketam bertelur la jadinya. abe komen "sedap juga masak ketam gini..", hehe tak tau la ikhlas ke tidak, tp kalau lps ni minta masak ketam bertelur ni lagi..confirm sedap la.. kalau tak minta tu maknaya pujian 'kasi naik semangat cuba resepi baru' saja la... ahaks!

ya .. aku byk kumpul resepi lauk, dah jd cam hobi lak. tp setakat kumpul je , buatnya tidak.. sbb aku bukan kategori org yg rajin memasak. n tak reti pun.. setakat masak2 untuk makan keluarga kecik ku saja boley la.. kalau kata time raya nk suh aku masak nasi minyak ke.. oh fail la gamaknya! nasib baik ada kakak2 n kakak ipar yg marvelous masakannya, so aku tukang makan saja la..

tapi mak kata nk jaga suami kena jaga perutnya.. nak tak nak kena PANDAI MASAK la kan.. so? sendiri mau jawab laa...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...