Monday, March 05, 2012

:: iman dan ABC ::



Dah lama tak pergi melawat anak2 kat hadanah masa tghari. Td alang2 membayar yuran, buat site visit sekali la. Tenang hati tgk Idlan tido, lena pulak tu. Rasa rindu pulak nk buat aktiviti pi menyusu time lunch, heh!

Iman dah masuk tadika, awal tahun hari tu. Sekejapnya masa berlalu, dah 5 tahun rupanya anak daraku. Hantar dia ke tadika bersebelah Hadanah, senang.. sekali harung aktiviti menghantar di waktu pagi.

Sudah sebulan lebih Iman masih lagi 'baca' kad ABC. erm.. ada sedikit kebimbangan. normal ke untuk budak 5 tahun ambik masa sebulan lebih untuk mengenal ABC. serius aku lupa, camner aku masa umur 5 tahun ari tu. aku pun ke tadika masa umur 5 thn, dan bila masuk darjah 1 pada semester 1 aku dapat no 1 hehe. (semester ke-2 dan seterusnya tok sah citer, dah kena pintas ngan Suhaimi :P).

aku tgk iman payah betul nk fokus, main lagi best la kan :). dia hanya fokus bila bab2 kaler2 je n time nyanyi2. ABC kalau nyanyi memang dah pass, alif ba ta pun 2 hari je bila aku compose lagu kat dia. tapi bila minta dia 'kenal' huruf2 tu.. aduss boleh nk menangis dibuatnya.

bila tgk anak2 member lain seme dah advance, boleh baca 'peter n jane' mula lah cuak tak bertempat. mujurla ada pakar2 tak berbayor yang menjadi tempat rujukan. Mie, Izu, K ina, abg mazli, k ha. Tidakla aku bertindak dengan penuh emosi :P. Jangan compare anak kita dgn anak org lain. keupayaan budak lain2. as parent bantu apa yg boleh. ok.. itu yg aku pegang sekarang. Tp pagi tadi jumpa juga cikgu dia, saja bertanya khabar la kan :).

"It's ok puan, normal je ni, ada lagi 2 3 budak lain pun duk baca ABC lagi, budak yang advance tu depa dah start awal, ada yg 3 thn dah start masuk sini, lagipun dia 1st time kan.." aku sengih saja, tak bgtau pula cikgu dia dah start dr hadanah lagi hehehe. well, aku ikut flow perkembangan dia saja la. satgi aku pk lebih2 kan, aku tensen lebih2 lak. tp nasib baik sgt tadika ni ikut perkambangan budak, bukannya mengajar sekali harung, meaning dia attertain sorang2 student pada waktu pagi.. so tak de la anak kita tertinggal tercengang2. balik karang kena berlakon lagi la main cikgu2 dengan dia :P.

tp semalam, senyum sorang2 aku bila dia minta kek ngan abah dia "please give me some cake.." ohh dah ckp omputih rupanya anak aku.

oh.. entry kali ni pasal anak belajar ABC rupanya. hahahahaha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...