Thursday, December 29, 2011

:: membaca jambatan ilmu ::

kalau dulu masa sekolah rendah bila cikgu tanya pasal hobi, laju ja aku jawab mengumpul setem dan membaca buku cerita.

tapi sekarang cam malu ja kalau aku nk bgtau yg aku pernah ada hobi mengumpul setem dan membaca. sebabnya, album setem aku (aku pau abg aku punya..heh!) tinggal album semata sek je ni..isi dia seme dah ilang (serius aku sayang setem2 obersi aku). tu yg aku malas nk tinggal kan apa2 khazanah kat kg, anak sedara ramai sangat beb. apa la kanak2 tau psl nilai sentimental ni yea, nk marah pun cam tak guna :P.

baca buku citer? aku tak pasti sejak bila aku meninggalkan alam 'seronoknya' membaca buku citer. sejak matrik barangkali? huh.. sibuk mengubah dunia kut haha. tapi yg pasti, masa degree aku pernah juga cuba pau novel2 member underground tapi serius tak de feel. aku baca prolog je aku dah tau dah kisah cenggana pastu mula la aku baca ending HAHAHHAHAHA (walaupun penulis digembar gempurkan hebat).. dan lagi sadis aku pernah cuba baca balik novel kegilaan masa sekolah menengah - tangisan bulan madu - aku jadi pelik "CAMNER AKU BOLEH GILER NGAN CITER NI MASA MUDA REMAJAKU?!" oohhh.. maka aku membuat andaian, agaknya aku sudah berusia, tak sesuai melayan novel jiwang lagik.hihihi. dan sejak tu serius, aku tak layan dah baca novel.

dan baru-baru ni, aku tgk seronok pulak sepupuku, Cik kehelan ni duk buat koleksi bacaan 50 buku setahun.. fuyyo.. amazing jab. n tiba-tiba ja ada angin untuk membaca-buku-cerita semula? hahahahahhaa

aku cari balik 2 3 novel yg pernah aku beli n org present pastu jd gajah putih ja sbb aku baca tak abis. ok, azam baru. aku akan habiskan novel-novel tu. Baru-baru ni ada layan "Dia yang aku nikahi". pada aku OK. nanti aku nk pass kat anak dara ku bila dia muda remaja, supaya dia tau cara yang betul mencari pasangan mengikut islam.



15/12 hari tu k asnah present novel ramlee awang murshid - Ranggau - mungkin sbb aku duk risik2 ngan dia pasal buku2 En Ramlee ni, sbb setau aku dia kipas-susah-mati novel2 en ramlee nie :P. aku surf seme blogger lain kata citer2 dia best, terangkat dan yang sama waktu dengannya. so semangat la aku nk baca. tapi.. aisyeh, bila dah start baca je aku dah leh agak sapa pembunuh.. hancusss dah tak saspen lak aku. cuma mula2 aku ingat Dr tu ada masalah split personality (oh, adakah aku terpengaruh ngan citer2 sidney sheldon?)tp citer boleh layan la, kalau nk kata best guling2 tak de la, pada aku boleh layan. pasni aku nk cari citer en ramlee ni pasal pahlawan sunan lak.. :)



tapi yang pasti, ada satu buku pemberian k mah n abg mie masa aku kawin ari tu, Sirah Nabawiyah karangan Nik aziz.. sampai ke hari ni tak habis2 baca lagik..aduss sangat sadis.

Thursday, September 29, 2011

:: "Ummi, tuhan mana?" ::

“Ummi, tuhan mana?” (baca: ummi, tuhan ada kat mana?)

Soalan yg kuar dr mulut anak daraku yg berusia 4 thn tu menyebabkan aku berfikir sedetik sebelum menjawab..

“ermmmm.. tuhan ada kat semua tempat Yang..”

“ermmm.. mana tuhan mi?” – nmpk sangat masih tak faham

"kita tak nampak tuhan iman.. tp tuhan tu ada.. sebab tu iman kena jadi budak baik, sbb tuhan nmpk semua, kalau iman baik, nanti tuhan sayang, kalau tuhan sayang, nanti boleh masuk syurga.. iman nk masuk syurga tak?”

“tak mo, iman nk gi sekolah je” (baca : sekolah = hadanah, kami dlm perjalanan ke hadanah)

Aku tergelak.. “iman tak mo masuk syurga?..seronok tau kalau dapat masuk syurga..”

“ada apa dlm syurga mi?”

berfikir sat sebelum jawab..“kalau iman masuk syurga.. iman boleh makan coklat byk2.. ”

“ummi.. tak boleh mkn coklat byk2.. nanti gigi rosak”

“hahahahaha..”

Mencabar sebenarnya nk menjawab soklan bab ketuhanan untuk budak 4 tahun, tapi pada aku jawab juga seikhlas mungkin. Kadang2 soalan yang dilontarkan buat kita berfikir banyak sbb tak pernah terfikir apa yg ditanya tu. Mungkin sekarang input yg diberikan mereka tak faham pun, tp insyaAllah, one day nanti mereka akan faham juga. Mudah-mudahan anakku membesar menjadi muslimah sejati, amin.

Tuesday, September 27, 2011

:: 270911 ::

lembab sungguh hari ni.. rerasanya lah..
bukan tak de 'list to do' yg panjang berjela..
bukan sunyi deringan tepon..
bukan sikit mail yg masuk..
tp tepu kut.. duk buat slow lak.

rasanya dah 2, 3 kali tawaf kat bilik terk..
dah habis secawan kopi..
dah siap beli buku online pun..
alih2 .. aku merepek kat sini.. woohaaa!

Wednesday, April 27, 2011

:: Pemergian yang diredhoi ::

aku redhoi pemergianmu
ke hadapan yang Hak
ke hadapan Penciptamu

jika di sini hanya mengundang
sakit dan sengsara
aku redho

jika di sini aku hanya mampu memandang
dengan mata yang bergenang
dada yang sakit menahan sebak
aku redho

sedikit ralatku,
tidak sempat lama menyumbang jasa
tidak sempat lama memberi bahagia
tidak sempat lama cucu-cucu mu bermesra..

ku harapkan kebahagian abadi untuk mu
ku harapkan syurga menanti untuk mu
ku berdoa kesempatan untuk bersama lagi
kerna sesungguhnya
Ayahanda, aku merindui ..........


asma H, 040511,2.15 pm

Tuesday, April 12, 2011

:: hilang fokus ::

aku berada di bilik belakang. kali ke dua dalam minggu ni aku di bilik belakang. aku hilang fokus, hingga tak mampu nk siapkan kod sumber mengikut timeline.

serabut barangkali. mungkin ada 'rasa' yang dipendam. mungkin ada masalah yang tak mampu dikongsi. atau... kena ubah dekorasi bilik?

yang pasti, aku tengah berjuang di bilik belakang. credit untuk geng sms yang membenarkan aku menumpang di sini. terima kasih.

Wednesday, March 30, 2011

:: kasma ssi, saengil chukha hamnida.. ::

Hari ni kalau mengikut kalendar org putih aku cukup 32 tahun.. so tetiba ja rasa hari ni special sikit. melawa-lawa ke opis, pagi-pagi buta bukak blog. ooo ampun aku mengulat.

Pagi tadi call mak, kebiasaan setiap tahun. cuma yang kurang aku dah tak dapat bercakap ngan chik. moga roh arwah ditempatkan dikalangan orang-orang soleh.

bila dah bekeluarga, sambut birthday dah tak 'segedik' dulu haha. semalam hubby beli kek, yg excited lebih Cik Iman Nasuha. Siap suh bubuh lilin, 'iman nk tiup' katanya. 'tak perlu la kakak bukan budaya kita, baca doa saja'. tp pengaruh tv lagi kuat laa, seronok dua-dua beradik tu tiup lilin.

dah 32 tahun hidup di muka bumi ciptaan Allah buat aku terfikir, bagaimana aku memainkan peranan sebagai seorg anak, seorg perempuan, seorg isteri, seorang ibu, seorang pekerja.. setiap thn makin baik kah? atau masih di takuk lama.. atau yg plg sadis, makin buruk kah?.....

Thursday, January 27, 2011

:: escapism ::

Aku tertanya-tanya.. adakah silap percaturan pengurusan masa atau memang aku dipertanggungjawab dengan beban tugas yang banyak. Tapi yang pasti, aku seperti tidak menang tangan, tidak menang minda untuk membereskan rentetan tugas dalam ‘list to do’ ku yg berhelai-helai.

Diari pun sepi. Memang tidak sempat walapun kekadang aku rasa ingin sangat menulis, namun hari ni memang dah tahap maksima, aku perasan aku murung dan aku perlukan sesuatu sebagai escapism.

Baru-baru ini aku revise balik diari-diari lama dan ada satu perasaan yang sangat seronok mengimbau peristiwa2 lama. So aku nekad untuk mula menulis diari semula.titik.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...