Saturday, December 31, 2005

:: Do It Anyway ::


People are often unreasonable, illogical and self-centered,
Foorgive them anyway
If u are kind, people may accuse you of selfish ulterior motives,
Be kind anyway
If u are successful, you will win some false friends and true enemies,
Succeed anyway
If you are honest and frank, people may cheat you,
Be honest anyway
What you spend years building, someone could destroy overnight,
Build it anyway
If you find serenity and happiness, they may be jeolous,
Be happy anyway
The good you do today, people will often forget tomorrow,
Do good anyway
Give the world your best, and it never be enough,
Give the world your best anyway
You see, in the final analysis, it is between you and God
It was NEVER between you and them anyway



****************************************************
I'd read this poem at RnD board, originally by Mother Teresha. As it inspired me a lot, past here and share with others lah..
me : k ayu ke tampal sajak ni
k ayu : tak lah, en zulham
(oppsss... boss rupanya ;) )

and this is the last entry for this year.
Buddy, It's end of 2005 and lets pray for the better year ahead :).
Chooowww....

Thursday, December 29, 2005

:: Ada Aku dan Kamu ::

Di paksi ini ada aku dan kamu
Berdiri, sisi bertemu sisi
Jauh, jatuh pandangan mata

Di paksi ini ada aku dan kamu
Bahu, saling sandar menyandar
Ada beban yang pergi
Ada ria yang dirai

Seketika
Kamu menjauh paksi ini
Melayakkan aku mengatur hidup dan tuju ku

Dan hari ini
Di paksi ini
Aku lihat kamu lagi
Masihkah bahuku menjadi bahumu?
Haruskah bahuku menjadi bahumu?

Aku masih di paksi ini
atau
Akukah yang harus menjauh?

~Asma H, 29 Dis 2005, 10:10 pm

Friday, December 09, 2005

:: amarah ::

Kau..
Tidak ada hak untuk
lempiaskan amarah mu pada aku

dan aku..
Tidak sudi malah tidak mau
mengendong amarah mu ..

Wednesday, December 07, 2005

:: memories in Nilai ::

Hujung minggu ari tu aku kat KL. Tujuan sebenar nak hadiri majlis kahwin Ida Cipan kat Nilai, sambil2 melawat rumah baru Rubi. Apa yg syok bila menghadari majlis kawin nie terasa cam mini gahthering lak bilamana berkumpul ngan kawan2 yg mem'free' kan diri. :)

Hujung minggu ari tu bebudak ni kat KL. Tujuan sebenarnya bersuka ria kat genting. hampeeeehhhhh.. time2 aku tak free ni la pulak depa pakat gi genting :P.

Tuesday, November 29, 2005

:: Uri Farah.. ::

.. Dalam hidup seseorang, walaupun tak dapat teruskan perjalanan,
tapi ada jalan yang tidak boleh dilalui..

:P

Monday, November 14, 2005

:: hari raya, sebentuk cincin dan MC ::

1st day kat opis selepas cuti raya, n try to keep track kije2 yg dilakukan sebelum cuti ari tu. sepatut-patutnya dah start kije hari rabu tapi dapat MC 2 hari, kira sambung cuti 4 hari lg laa.. :D. rasanya belum lewat untuk ucap selamat hari raya aidilfitri since Syawal baru 11 hari dan masih meriah lagi 'rumah-rumah terbuka'.

hari tu cuti awal 2,3 hari sebelum raya, ambil peluang buka puasa kat kampung. sempat jugak aku merasa berbuka ngan bubur lambuk mak :D. raya cam biasa, meriah ngan adik beradik n anak2 sedara walaupun tak seme abg kakak ada pada 1st raya tp yg 2 3 kerat tu pun dah cukup memenuhkan ruang rumah. cuma tahun nie, aku rasa bebudak dah tak 'galak' mengutip duit raya cam dulu2. thn ni, tak berapa ramai bebudak yg singgah_di_rumah, makan_seketul_kuih, minum_seteguk_air, dapat_duit_raya n chow. bila utarakan kat k ha - "Budak2 tu dah besar" dia kata. takkan tak de pelapis kut?...

hadiah raya tahun nie - dapat lagi dua anak sedara - nur amira syafiqah, mohd yusuf

hari raya ke 4 hari berkumpulnya adik beradik + ipar duai + anak2 sedara + mak2 sedara, semua menolong untuk jayakan majlis aqiqah anak sedara pada petang dan majlis pertunangan salah seorang mak sedara depa pada malam nya :D.

salah satu kelebihan mempunyai keluarga besar ialah senang bila nak buat kenduri kendara. tak yah panggil assistant luar pun :). persiapan majlis berjalan lancar dengan abg di, abg napi tolong pasang 'rail'(? how to spell aa) langsir,k tie menyiapkan gubahan sireh dan buah, k mah tolong siapkan bilik, da jadi mak andam terjun, k ha memang dah 'menyibuk' kan diri 2 3 hari sebelumnya jenuh mengheret dia cari bunga segar n buah (time rayaaaa.. berapa kerat je lah kedai yg bukak), k ani n anak sedara tolong aku buat gubahan yg tak selesai lg n abg lah,abg zul tukang komen :D. mekasih utk k mah n k tie yg korbankan orkid kat halaman memasing semata2 untuk gubahan. (mekasih untuk farah n rubi yg sponsor coklat n bunga kering n seme kengkawan yg bagi idea untuk jayakan majlis chewaaahhh, walaupun korang tak de masa majlis). output dari majlis malam tu selain aku dapat sebentuk cincin ialah - 'muafakat membawa berkat' :D ....

presiden - 'Doakan aku bahagia dunia akhirat...'

Gambar cincin tunang.. setelah 8 thn berlalu :D

Saturday, October 22, 2005

:: ........... ::

Ambilah Masa UnTuk Memahami HaTi Dan Perasaan Kawan,
Kerana Dia Juga,Seorang Manusia;
Dia Juga Ada Rasa TakuT,
Ada Rasa Bimbang,
Sedih Dan Kecewa,
Dia Juga Ada Kelemahan Dan Dia Juga Perlukan Kawan Sebagai KekuaTan.

KiTa SeLalu MelihaT,Dia KeTawa,TeTapi Mungkin Sebenarnya Dia Tidak SeTabah Yang KiTa Sangka....

Tuesday, October 18, 2005

:: selamat pagi yang ceria ::

selamat pagi yg ceria..

Kadang-kadang tiada sebab nyata yang menjadikan hari kita ceria. bangun pagi, terasa lapang dada dan hanya mahu tersenyum. rasa bersemangat dan melawa-lawa ke office. senyum kepada semua yg terserempak.

dan ari ni aku nk ceria-ceria je, agaknya sebab tak nampak bulan gerhana semalam so ari ni aku tak gerhana hikhik!

Friday, October 14, 2005

:: crash boom bang ::

semalam aku dah 'screen biru' kan satu server backup. walaupun nama nya server backup namun ada gak 2, 3 application yg guna server tu sebagai server development. sehingga hari ni tak ada berita lagi samada server tu boleh diselamatkan. baru-baru ni pun dah ada satu server yg dapat 'screen biru' camtu, dan memang tak dapat diselamatkan. so, ada kemungkinan besar memang server tu dah 'crash boom bang' la. dan nampak gayanya terk n du kena buat balik la sistem journal. dan nampak gayanya aku dah menyusahkan hidup orang lain.. yg dah memang sah2 'susah'.......

'standard la rasa bersalah' <- ayat Du
tak tau la apa yg aku rasa ni adalah 'adalah bersalah'
tapi rasanya lebih kepada 'rasa nak kembalikan kepada keadaan asal'...

dah 5:05 pm, balik packing ah.. i'm going to Kuantan tonight...

Tuesday, September 20, 2005

:: umar mukhtar ::

umar mukhtar. umur belum cukup setahun tp keletahnya memang comel. rancangan favourite - national geographic n animal planet, dengan mengklasifikasikan seme binatang berkaki empat sebagai 'mbooh' (panggilan manja untuk lembu to'ki). mungkin juga kerana cucu lelaki yg plg dekat dengan rumah, dan juga kerana rupa yang banyak iras che' menjadikan dia buah hati che' sekarang.

pertama kali mendengar nama nya terdetik di hati - klasiknya nama! - aku suka nama2 klasik ni he he. Bila tanya k mah 'kenapa umar mukhtar'? kakak aku bg jawapan secukup rasalah.. 'ni mesti tak tau sejarah ni.. umar mukhtar tu Pejuang Libya yang digeruni laa' - gedebek! aku jugak yg kena :P

ari tu 'melawat' kedai CD kat KBJ, tetiba ternampak DVD 'Lion of the Desert', tak pk banyak aku ambik dan bayar. disebabkan nama anak sedara, aku betul-betul nak tau sejarah umar mukhtar dan filem ini menceritakan pejuangan umar mukhtar menentang penjajahan Italy (Benito Mussolini) di Libya. jarang selalunya aku berminat ngan citer-citer sejarah nie tp citer ni apa yg aku leh komen - bagus! Boleh bagi kredit kat pengarah dia. walaupun citer sejarah tp tak boring. rasanya pernah ditayangkan kat RTM dulu time ari raya sbb aku perasan adegan terakhir tu aku pernah tgk kat TV.



Umar Mukhtar dijatuhi hukuman gantung oleh pihak penjajah pada 15 September 1930 (aku surf kat net, ada info kata 1931), kebetulan aku tgk citer ni 14 September- syahdu beb! tapi keperibadian dia patut dicontohi - beriman & betakwa (bukan tak pernah pihak penjajah offer kekayaan dunia tp tak pandang puuunnnn, yakin ngan pejuangan dia), berilmu, cerdik(strategi berperang dia bagus), cekal (berpuluh thn menentang penjajah) dll :). Dia dihormati dan disegani oleh kawan dan pihak lawan.

so..ada sesapa nak pinjam movie ni? :D

Mak Ma harap umar juga akan menjadi anak yang soleh, sesoleh Umar Mukhtar...

:: Antara Dua Generasi.. ::

Kerenah user... positif ke negatif? dan antara 2 generasi, perlukan pendekatan berlainan?

Petang tadi test modul Farmasi kat klinik, Terk demo kat user penambahbaikan pada sistem yg actually nya permintaan dari diorg lah. overall smooth je, tak de bugs pun cuma perlu godek2 setting printer untuk membolehkan label diprint dengan cun nya.

staf farmasi bolehlah dikategorikan sebagai dua generasi - generasi 'dolu2' dan generasi 'masa sekarang'. dan daripada pandangan mata aku (sambil2 mengunyah karipap), berbezanya penerimaan diorang terhadap sistem baru ni. Sedang Generasi 'masa sekarang' seperti sungguh teruja dan boleh menukar_paradigma, tetapi Generasi 'dolu2' seperti tak berapa terbuka untuk menerima sistem baru - banyak kondem dengan menekankan 'lagi selesa sistem lama'. Bila berada dalam keadaan ni,leh buat kita rasa 'letih' dan 'buhsan' tp pandanglah dari segi positif, inilah 'cabaran' sebenarnya - bagaimana kita 'menjadikan' sistem lebih baik dan boleh diterima user without question :)...

dan nampak gayanya kije Terk tak abis lagi lah, bila ada lagi komen-komen untuk modul Farmasi - Selamat Bekerja Dengan Rajinnya :)

Wednesday, September 14, 2005

:: wahai sahabat.. ::

wahai sahabat,
terima kasih kerana menjadi seorang sahabat,
sahabat susah senang menangis ketawa..

wahai sahabat,
hulurlah ketika aku meminta,
kerana sesungguhnya aku meminta ketika betul-betul memerlukan,
dan jika permintaan ku di luar batasan mu,
khabarkan kepada ku dengan baik supaya aku jua berada dalam keadaanmu..

wahai sahabat,
aku jua tidak lekang dari melakukan kesilapan,
namun sahabat.. janganlah di ungkit kesilapan lama,
seolahnya kesilapan itu tidak berbekas di hati,
kerana sesungguhnya aku langsung tidak bangga dengan kesilapan itu..

wahai sahabat,
aibku.. ku pertanggungjawab kepadamu,
hijabkan ia..
jangan sahabat kau perlihatkan aib ku kepada yang lain,
kerana jauh di sudut hatiku, terdetik jua rasa malu...

wahai sahabat,
terima aku seadanya..
maka aku akan menerima mu seadanya..
dan sahabat..
terima kasih untuk segalanya...

~Asma H 14 Sept 2005 12:43 pm

Tuesday, September 13, 2005

:: mimpi II ::

mengapa harus kau mengalah
pada dugaan kau menyerah
sedaya ku tak nak gelisah
namun tanpamu aku rebah
katakanku masih di hati
walau helah tak ku peduli
asal lena tak dikejuti
kerna ku masih...
bermimpi lagi

(lirik sponsor by Yusri - Bermimpi Lagi he he (^__^)V)

p/s : Selamat Petang Cik seroja he he ....

Monday, September 05, 2005

:: aku blank ::

blank. tu je yg boleh aku kata.

ada 2 3 kije dalam list yg belum settle. pastu tak tau nak dulukan yg mana satu.
bila nak start buat, server pulak down. pipeline data pun tak smooth ari ni.
bill tepon, bill kad kredit, pinjaman Mara, yuran parking PUN masih tak bayar.
Ya Allah, banyak nya urusan hidup bulan ni yg tak settle lagi. tu belum masuk nak pk keputusan hidup dengan SERIUS nya...

so aku layan lagu yg Wa bg sat2 tadi - Sampai by KRU. Jiwang jugak tp tak lah sampai leleh. satu aku suka tang lirik dia:

Sampai tubuh tak bernyawa
Sampai ku ke pangkuanNya
Biar jasad tak dilihat zahir
Cintaku tetapkan hadir
Andai dikurnia syurga
Kan ku tunggu di luarnya
Jika ditanya mengapa
Jawapan ku menunggu..
Kau sampai dahulu..

selalu kalau lirik lagu, mesti kata nak tunggu kat pintu syurga, optimist sungguh leh masuk syurga senang2 (mohon2 begitu lah..amin..) tapi lirik ni kira berlapik gak la :)
jika dikurniakan... jika Allah kurniakan Syurga utk kita, syukur Alhamdulillah kira insan bertuah lah kita.. :D

dah laaa.. aku nak teruskan ke 'blank' an aku !

Friday, September 02, 2005

:: Merdekakan Diri Anda.. ::

31 Ogos ari tu masih kat kg.. n ari tu teman achik, anak sedara attend pertandingan mewarna kat Gem Resort. Aku tak la masuk pertandingan tu, tolon bagi semangat je.. lama gak la mereka2 beraktiviti di hari merdeka tu n aku yg kebuhsanan menunggu, round la resort tu, nasib baik tepi pantai, sempat gak aku layan jiwang he he! Best gak kalau ajak underground cuti2 mesia lagi sekali.. round trg lak, ahaks!

semalam sepanjang ptg habis kat meja meeting je.

n mlmnya receive a very cute sms from someone..
"Basket is raga,
wood is kayu,
bila I terjaga,
I teringat kat U

Shell is kulit kerang,
Fish is the ikan puyu,
I cakap terus terang,
I miss giler kat U..."

he he comellll .. n for the sender
-> "I miss u 2 3 4... :D "

Monday, August 29, 2005

:: hanya satu catatan ::

29 Ogos 2005, 5.30 pm

Sebenarnya on laptop ni nak sudah kan laporan online registration, 1 hb ni ada meeting postmortem Pendaftaran Online student IPS, tp alih-alih kt sini lak aku-he he menulis dlm blog. Menulis sambil menikmati pengat ubi mak aku, yummi.. mak aku ingat aku tengah siapkan kije opis, yelah utk mudahkan cerita aku mengiyakan jelah. Kalau aku jawab “bukan..tengah tulis blog..” nanti sekian hal pulak aku nak terang kat mak aku apa kebondo blog tu :D. (aku kat kg, rasa dah dua bulan tak blk kg, walaupun tak sempat jumpa ahli bersekutu lain-sbb depa dah balik time cuti sekolah- tapi tetap syok la jumpa che’ and mem besar nya..)

Tadi boss telefon, aikk nk minta password apa lak nie, sekali..
“Kasma tak datang meeting ker?” – boss lupa la ni aku cuti..
“Meeting apa en Z? Saya kat kg nie”
“Tak dapat jemputan ker? Meeting IPS, pasal transkrip. M tak mention apa2 ker?”
“Tak de apa2 jemputan pun en Z, lagipun ari tu En M mention kat saya, En Z kata pasal transkrip saya tak yah involve tp Kak S yg involve..”
“OK, Tak pe, saya tersilap..”
Fuhh cuakkkk, mau tak nya, aku ni spesis ‘Short Term Lost Memory’ + ‘Kurang Cakne’ dibuatnya betul aku lupa meeting ari nie, tak ke haru….

Iksh..ada tamu lak, berenti dulu la jap. Kena bancuh ayor…..

29 Ogos 2005, 10.30 pm
Baru lepas tgk rancangan Ilmuan Islam, berkenan betul aku ngan rancangan nie, tambahan lak episod mlm ni pasal Ibnu Sina. Banyak ilmuan terbilang islam zaman dulu yang tak tau sangat pasal salah silah nya, setakat tahu nama sahaja. At least, rancangan ni leh suntik semangat, reveal yang org islam yg dilabel pengganas pada suatu masa pernah cemerlang, gemilang, terbilang. Conclusion, dengan usaha, tekad dan tawakal, apa-apa pun kita leh capai ;).

Tuesday, August 23, 2005

:: aku update blog ::

lama aku tak update blog..
oly pun tak update gak blog dia..
gorgon pun tak update..
en khairul pun tak update gak..

nampak gaya seme org bz eh?!

kebelakangan ni memang byk kije..
yg tertangguh pun banyak..

baru habis exm ptk khusus...
oleh kerana aku cincai2 je study..
maka tadi pun cincai2 jelah menjawab :P..

ermm cam byk peristiwa yg berlaku lately..
kira happening gak
tp tak sempat nk membebel kat sini..
so.. till then.. bye bye! a'kum ;)

Tuesday, August 09, 2005

:: lagu hari ini ::

Lagu hari ni = cahaya by kris dayanti
sebenarnya lama dah suka lagu ni, cuma tak tau tajuk n sapa yg nyanyi..
so bila dah tau, hari ni kita layan je lah :)..
semalam sepanjang hari duk dengar seroja dan aduhai saliha,
so hari ini kita tukar channel sikit laaa..
(tak de benda lain ke nak merapu dlm blog selain dari lagu?? :D)
sebenarnya tgh run code utk dapat kan statistik ubat klinik panel
so terbantut la sikit nak bela kod sumber utk ASSIST..

sek ni minggu konvo, ermm ada tetamu kat rumah
semalam lepak-lepak ngan che da, mlm ni ngan ket pulak..
tahniah utk che da, dah sarjana dah yea, moga2 cepat la dapat kije, leh cepat2 pau gaji pertama he he! Ket turun penang untuk meraikan edi-tahniah!. konvo jugak ko ye edi, better late than never, kan, kan?! dengar kabar dah kije kat trg..jeles,jeles,jeles!

konvo kali ni makan seminggu, hebat tu.. tapi.. 2, 3 kali round tapak konvo nie, rasa kemeriahannya kurang berbanding majlis konvo tahun2 lepas. mungkin sebab majlis konvo dipanjangkan, maka satu2 sidang tu tak ramai cam tahun-tahun lepas maka family pun tak ramai jugak la yg berlegar-legar.. tp kira ok laaaa, tak lah sesak sangat :).

dalam melihat kemeriahan, kegembiraan, ke'excited'an depa grad.. terasa nak grad lagi sekali, err 18 kali lagi pun tak pe..seronot wei.. tapi bila memikirkan utk grad lagi sekali-ko kena sambung belajar lagi-maka utntuk masa terdekat ni, lupakan sahaja lah HE HE!

Friday, August 05, 2005

:: title?!! doesn't matter.. ::

\(^_^)/

pandang lah dunia seperti adanya ia, bukan yg seperti kau harapkan..

perasaan aku sekarang.. ingin berbaring di satu padang rumput yang luas sambil memandang langit, perhatikan awan-awan yg ada, perhatikan awan-awan yang kecil bergabung jadi awan pelbagai bentuk.

(^_^)V

Mak ayah kata, cikgu kata - berbuat baik dengan orang lain, nescaya orang akan baik dengan kita. k ha kata - buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali, buat ler banyak-banyak kali he he!

p(^_^)q

sekarang involve ngan projek AS***T, walaupun hanya ambik submodul kecik tp tempias 'hectic'nya terasa jugak. Pada mulanya aku decide utk tidak 'involve', tp bila nama dah dimasukkan sebagai salah sorang member bersekutu, seronok pulak berhempas pulak ngan bebudak ni. Projek ni lebih kepada upgrade sistem yang sedia ada, yg mana strukture sistem semasa hendak dikekalkan. terasa sedikit canggung bila keperluan baru 'seperti' memerlukan perubahan kepada sistem lama....

antara bangunkan sistem dengan menaik taraf sistem semasa, aku lebih prefer untuk membangunkan sistem baru. alasan? 1) aku ada full control pada sistem tu. 2) aku boleh skip fasa memahami sistem semasa 3) sistem tu aku yang punya.. he he! (main2 jeeeee)

oleh kerana sistem semasa dibangunkan oleh bahagian lain, maka untuk projek ni kami bergabung power dan skil. bunyi cam positif kan, tapi terasa sedikit kesukaran. mungkin budaya kerja yang berbeza dan politik kerja yang tak habis-habis menyebabkan kami rasa 'kelembapan' dalam membangunkan sistem ni. Apa pun, sistem ni perlu dihabiskan sebelum dateline - minggu depan!

m(-_-)m

dan pada petang ni, aku dah menguap 2,3 kali depan monitor.....

Wednesday, August 03, 2005

:: lantaklah.. ::

untuk puaskan hati org lain
kita cuba berubah
untuk puaskan hati org lain
kita nangis sorang-sorang
tapi
nampaknya hati org lain tu tak puas-puas
maka
aku takkan cuba malah tak mau dah puaskan hati sapa-sapa
puaskan hati sendiri, asal aku bahagia

lantaklaaaaaahhhhhh......

Monday, August 01, 2005

:: Haneul ::

Awan.Awan.Awan.Awan.Awan.
Awan.Awan.Awan.Awan.Awan.
Awan.Awan.Awan.Awan.Awan.
Awan.Awan.Awan.Awan.Awan.
Awan.Awan.Awan.Awan.Awan.
Awan.

Tuesday, July 19, 2005

:: Rembulan di Siang Hari ::

Tadi masa kat toilet, tgh berwuduk, nampak bulan dalam cermin.. ermm bulan di siang hari. Tetiba teringat satu rangkap nasyid nie:

Mengharap senang dalam berjuang,
Bagai merindu rembulan di tengah siang...

Kira cam sekali sekala je la leh nampak bulan siang2 hari. erm cam betul jugak sbb dlm dua tahun aku kije kat sini, nilah first time aku nampak bulan masa kat toilet....

(catatan ari ni adalah catatan melepaskan penat, ada bengkel exam PTK ari ni dan semalam.. fuhh)

Friday, July 15, 2005

:: email abang ali ::

Melalui emel, seorang wanita bertanya apakah keturunan menyumbang perihal jodoh. Kakaknya sudah berumur 35 tahun masih belum berkahwin. Usianya sendiri sudah 25 tahun dan masih belum punya teman."

Tidak, jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya jauhlahperjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa2 kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa2 lewat sembahyang. Allah mendengar. Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drp menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar2 mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah.

Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah(walaupun sebenarnya tak mewah) terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tmpt yang dituju. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tgh2 bandar raya. Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar2 membahagiakan.
Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda, pasti ada baik buruknya. Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di samping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing2 padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata? Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah dulu.

Jika rasa2 belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak2, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar2 mengerti tuntutan2nya. Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus2 bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia2nya.

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang.

Oleh : Dr HM Tuah Iskandar Al-Haj

Tuesday, July 12, 2005

:: 120705 1:19 am ::

Lama aku tenung keyboard ni sbb tak tau nak tulis apa, tp yg aku tahu aku kena tulis somethin’. Today (yesterday actually) is a bad day.. I guess. It’s not really bad, just it’s interfere me much.

Pepagi lagi Miss C dah tepon, something wrong with the drug label – tetiba no label besor giler, dr 6 digit lompat terus ke 8 digit… what the heck.. kalau setakat no ‘melompat’ rasanya tak de effect sgt pada sistem tp bila nak re-print label tak leh sbb range field tak cukup, maknanya kena ada perubahan pada sistem. Nak ubah sistem semasa ni, aku kena minta tolong developernya yg buat… ni yg tak berapa gemor nie, kalau dah menyusahkan org lain sekali (dah la br 2 hari lepas minta tambah requirement n compile baru). Siasat punya siasat, no label ni start2 pelik masa aku aku test sistem ni ari sabtu ari tu (memang tak de org lain dah duk test sistem ni sbb ari tu cuti..) n sehingga detik ini aku masih lagi tak tahu sebab musabab terjadinya lompatan nombor tersebut. n kalau satu hari ni saja dah 2 3 kali aku explain benda sama kat org bila 2 3 org duk tanya benda yg sama, tetiba aku rs bosan – terasa tak ‘berupaya’ nya aku.

Ptg td dah bemulanya medical checkup utk student baru. Smooth. Tak de apa yg tak kena ngan sistem. Tapi jauh di sudut ati, sedikit terkilan. Aku dah langgar dateline yg aku sendiri buat. Betul-betul berhajat utk guna sistem baru masa medical checkup sidang ni, tp nampaknya tak sempat jugak aku siapkan version baru punya. Tak tahulah(?) apa aku buat dalam masa 3 minggu nie – simple je sistem nya… (n I feel really bad!), anyway report baru yg Dr N minta tu aku akan cuba siapkan.

Pagi, lepas siapkan keperluan tambahan utk sistem fail, aku generate senarai pelajar sarjana *tut * bersama yuran memasing. Sebenarnya nak semak berapa org pelajar yg silap yurannya (nasib tak ramai..). Minggu lepas R mention yuran utk rancangan ijazah ni silap, beza byk lak tu, n lepas 2 3 minggu bukak pendaftaran kursus baru perasan lak tu.. <*sigh*> aku bab2 duit ni alergik sungguh. Ari tu sblm bukak pendaftaran, aku bercadang nak kuarkan senarai rancangan ijazah bersama yuran n nak minta sorang person-in-charge sahkan amaun. Tp tak tau la naper aku tak leh ‘jumpa’ org yg leh dikatakan ‘person-in-charge’, tp tak tau lah nape tetiba aku lupa nak jana senarai tu, tp tak taulah naper aku leh tak alert senarai yuran baru dah ada (so sebenarnya aku leh double check sendiri) – so apa2 hal pun sebenarnya cam salah aku jugak kan kan?! Yg best nya Kak I sendiri pun tak perasan, so aku rs sistem kat bendahari pun still pegang amaun yuran yg lama –masaaaakkkk.. n sebelum ke klinik ptg td, terima satu mail dari Datin F tanya psl yuran rancangan ijazah nie (pelik kut 2 3 org student sama bidang tp yuran lain2..nge he he) n aku pandang je mail ni lama-lama pastu blah bodoh gi klinik (tp sebenornya aku memang kejar masa punnnn), n biarlah bos kecik yg mengayat…

Malam aku balik rumah dengan mood yg separuh2 je. Tet n Terk ajak tgk cd Hide n Seek pun, aku tgk ngan tak berapa berperasaan – aku leh tgk bodoooh je citer tu. Selalu kalau tgk triller memang sah2 bantal kat muka.

So sekarang aku nak tido, moga2 bangun esok ‘berperasaan’ sikit. Atleast esok leh berkaraoke kat opis ngan Farah dengan girang gembiranya – “Tiada lagi ku dengar kidung mu…”

Wednesday, July 06, 2005

:: surat rasmi ::

"Saya berharap mendapat perhatian pihak tuan dengan kesungguhan saya untuk mendapatkan keputusan yang baik yang mana boleh menjadi contoh kepada bumiputera lain untuk meningkatkan taraf pendidikan dan taraf hidup secara amnya"

~ tersengih-sengih waktu mengayat surat rayuan pinjaman. Moga dapat ler..fuhhh amin. ;)

Saturday, July 02, 2005

:: Sepohon Kaktus Hijau ::

Sepohon kaktus hijau. Parking cantik je tepi tingkap bilik aku. Kalau nak kira, aku lah tuan nya sbb aku yg beli kaktus ni masa ‘cuti-cuti mesia’ kat Cameron ari tu, tapi ‘kira-kira’ aku dah tak leh pakai sbb ari tu aku dah hadiahkan pada someone. Kira aku tolong jaga la sekejap, sementara officially bg kat dia.

Tapi ari tu lps balik dr kg aku tgk kaktus ni dah semacam, batang dia dah tak tegar. 2 3 hari ni nampak separuh dr kaktus ni layu, dah kering. Cuba jugak siram tp nampak gaya memang dah nazak.

Ari tu aku berkira-kira aku nak simpan je kaktus ni, cancel bg kat someone tapi nampaknya kaktus ni cam nak mati dulu sebelum sempat aku nak cancel. Ari tu aku berkira-kira aku dan dia mungkin ada dalam tiada, tapi yg aku tahu lps tu memang tiada dalam ada. Maka aku pun men’tiada’kan apa-apa yg ada… dan kalau tetiba dia minta ‘ada’ balik dalam ‘tiada’, apa aku nak buat? Kalau nak senang cerita ‘tiada’ kan aje dalam ‘ada’ yg ‘belum ada’ tapi satu kemusykilan – adakah dia yg patut ‘ada’ dalam ‘tiada’ aku…

Dan kaktus hijau ni tetap layu…

Friday, June 24, 2005

:: Tentang Dia ::

Ada yang hilang
Ketika kau hilang
Hatiku
Jiwaku

Ada yang pergi
Ketika kau pergi
Senyumku
Tawaku

Hidupku ikut hilang bersamamu
Cintaku ikut pergi bersamamu

Sementara aku masih disini
Mencuba tegak berdiri
Tanpamu

p/s: currently watching Tentang Dia..

Tuesday, June 14, 2005

:: why I keep a diary... ::

Aku tak tau apa reason org lain ada diary. tapi aku reason aku sediri.

aku ingat-ingat lupa sejak bila aku mula simpan diary, tapi sejak sekolah rendah, sejak dah pandai membaca dan pandai menulis aku dah mula ada diari sendiri. Diari aku yang pertama adalah lebihan sebuah buku-latihan-tahun-lepas dan catatan pertama adalah rasa ketidak-puasan-hati aku terhadap kakak no 3- kena marah sbb bagi anak dia (merangkap anak sedara aku) makan maggi. sejak tu, aktiviti men'diari' diteruskan - daripada sebuah buku latihan kepadalah sebuah diari yg proper, daripada diari yg ada tarikh-tarikh kepada buku log yg aku tulis sendiri tarikhnya.

Masa matrik adalah masa men'diari' aku yg paling aktif. Boleh dikatakan dlm seminggu 2 3 kali aku membebel dalam diari - lepas habiskan tugasan daripada pensyarah, sbl tido :). Bila baca balik diari tu, aku leh tahu perjalanan hidup aku masa tu, dari A sampai Z. hinggakan sapa buat aniaya kat aku masa tu pun aku leh recall balik, nge he he!

So, salah satu alasan aku menyimpan diari untuk 'mengabadikan kenangan' yg satu masa nanti mungkin aku akan lupa. at least, bila cucu2 aku baca karang, diorg leh tahu camner la perangai nenek depa masa mudo2, nge he he! Tapi, lain pulak pendapat kakak aku. Bagi dia, orang yg menyimpan diari adalah 'org yg tak de sapa2 untuk share life dia'. aku pun tak tau lah pendapat dia betul atau tak, mungkin korang leh judge lepas baca citer kat bawah:

ada sorang kakak nie, dia ambik berat tul kat adik dia yg sorang nie. lagipun depa ni se'kepala', tambahan lak adik dia yg sorang ni baik bangat (nge he he..), mestilah dia sayang, tul tak? ada lah satu masa tu, rumah diorg buat kenduri, tp disebabkan oleh sang adik ni tgh exam semester, maka tak balik la dia. Sang kakak ni agaknya boring adiknya tak de kat umah, maka masuk lah dia ke dalam bilik sang adik - 'dapat tgk gambar dlm album pun jadilah'. Rancangan asal nak tgk gambar jadi rancangan baca diari sang adik bila diari tu jatuh masa sang kakak ni ambik album dari laci, jatuh2 lak terbuka kat muka surat best. so, yg memula baca semuka jadilah baca whole diari.....

minggu depannya sang adik terima surat dari sang kakak. Berkajang-kajang panjangnya. Tersengih2 happy si adik bila memula baca surat tp mana tahu lepas tu berjurai jurai lak air mata.
"org yg menyimpan diari adalah orang yg tak de sapa2 yg dia nak share masalahnya, nampak sangat akak dah mengabaikan adik akak yg sorang ni, langsung tak ambik tahu seorg remaja yg nak dewasa, tak pernah tanya apa2 pasal adik yg sorang ni. lepas ni citerlah apa2 saja kat akak, pasal pelajaran, pasal hidup, adik leh share ngan akak daripada share ngan diari yg leh response apa2...."

start dari ari tu, apa2 citer pun si adik ni duk bergayut kat tepon-bercerita ngan kakak dia. n sejak ari tu, diarinya makin tak terisi - kalau lah diari tu leh merajuk, sah2 dah merajuk..


gitulah citernya, so tak tau lah betul ke tak pendapat kakak aku tu.. zaman sekarang lagi canggih. orang buat diari online. contohnya blog aku ni ha, he he! tapi camner canggih pun teknologi sekarang takkan sama dengan 'apa yg kita ada sejak dulu'. pada aku diari online ni lebih kepada tempat aku 'bermain', tempat 'lepaskan penat lepas bekerja', tempat 'lepaskan tension', tempat aku 'merajuk', tempat lepaskan 'kesedihan' dan bla, bla.. aku seronok merapu kat sini, tak kisah lah kalau tak de org lalu pun kat sini, yg penting aku ada, blog nie salah satu bukti kewujudan aku sebagai makhluk ciptaan Allah kat muka bumi nie. tapi diari 'tradisional' tetap ada - tak semua aku leh 'lepaskan' kat sini, sometimes it's too personal to publish eh..

anyway.. i'm happy to blogging here... :D

Wednesday, June 01, 2005

:: In Memory, MajuscoKT ::

Korang pernah tak.. berada di suatu tempat tapi korang rasa berada di tempat yg lain..

ari tu(29hb) bawa piang ke Kulim (he he, suka..), makan nasi kenduri Nuar n Nemi (Selamat Pengantin Baru, Semoga berbahagia dunia akhirat) -iskh sebut pasal kenduri ramai benor yg kawin cuti sekolah nie, he he ni dah masuk bab lain, kite citer lain kali...

lepas kenduri, terk ajak melawat KMK- ex-tempat dia dating dulu, nak jumpa 'pakwe2 lama' lah tu :).. Tak kisah la, leh gak kenal2 tempat-impian-matrik aku nie. n guess what.. sepanjang berada kat KMK excited sungguh, rasa aku kembali menjadi budak comel berumur 16 tahun. KMK saling tak tumpah cam MRSMKT (rsnya seme MRSM pun design sama - bangunan kotak sabun nge he he!)

Kami merayau tgk dewan - teringat kat dewan Ibn Sina.
"hi..camner belajar kat sini?.."
"errrr..ok. mmm nak tandatangan.." - bodoh sungguh tindakan itu! he he

Bila tgk kelas2, tak tercompare ngan kelas 5 al-Biruni. Bila tgk makmal fizik, terkenang-kenang tabiat suka conteng meja lab- tinggal tandatangan, heh! mmm library pun pada kedudukan sama. Dulu suka lepak-lepak kat bangku tepi library. Sbb lepak kat bangku tu lah, maka adanya citer 'Renungan Tajam' - :). Apa khabar dia sekarang ekk?

Classmate best- satu kepala even macam2 perangai, daripada budak plg skema kepada lah ketua gangster, macam2 pun adaaaa... :D Dah berjaya kut dorang2 ni. Harap2 re-union 2006 ni jadi lah, dapat gak tgk wajah2 depa selepas 10 tahun tak jumpa. Homeroom 4c2 bawah Abah Lam - cikgu math yg plg best. siap kami seme jadi superman untuk belajar bab bumi- latitud la, logitud la he he. Paling suka tgk wajah hensemUstaz Zainuddin - sejuuuuk hati. pernah sekali aku buat lawak masa jawab soklan peksa agama, lawak terlupa sebenarnya. Oleh sebab aku ni lembab sgt bab2 ingat mengingat ni aku tambah la -"dan yang sama waktu dengannya" kat makna rukun nikah dalam buku nota, mana tau masa jawab exam aku terlupa, aku tulis camtu dalam kertas jawapan. ustaz sengih2 bacakan jawapan aku kat classmate - glamer satu hari nge he he.

Menu yg plg ditunggu2 oleh warga maktab ialah nasi goreng + tomyam, kalau tak silap ari khamisnya menu- memang penuh la dewan makan. kalau silap lambat memang tinggal daun salad je lah he he. Nasi lemak adalah sarapan hari jumaat, iskh bagus betul depa2 nie nak kita bgn awal, tapi kekadang ter'miss' jugak - tido punya pasal keh keh.

Dah lama rupanya meninggalkan alam sek menengah nie... dah dewasa rupanya aku. dah ada tanggungjawab nak kena pikul, dah ada aim nak kena capai. kekadang nak je rasa balik 'aura2' masa persekolahan yg masalahnya cuma camner-nak-siapkan-kerja-sekolah, rindunyaaaa..- if i could turn back the clock........

Saturday, May 28, 2005

:: Akhirnya.. ::

Akhirnya perkara yang sepatutnya diselesaikan selesai jua.
Akhirnya perkara yang jadi tanda tanya dah terjawab.
Akhirnya aku tak perlu berteka teki lagi......

Akhirnya betul jua kata hatiku.
Akhirnya aku lega...

Akhirnya aku berfikir sendiri di malam itu.
Akhirnya aku sendiri di bilik itu.
Akhirnya terdetik lagi rasa itu.
Akhirnya aku menangis jua....

Thursday, May 19, 2005

:: My Hectic Day ::

It was almost 8.25 am when I power on the laptop, which is I know it was damn late for me to update Panel’s data as I supposed to do it before 8.30. Tapi lantak lah..yg aku tau ari ni kena update jugak jugak, kalau tak minggu depan berjawab lah ngan si Raj. Luckily, Streamyx line seems give a full cooperation and the updating procedures run smoothly. Berdoa bagai nak rak, jangan lah ada klinik panel call – “Cik Kasma.. data hilang..” :D he he.

Then the phone ringing… “Cik Kasma, sistem pesakit kat pc belakang tak leh run, tp icon dia ada ” tu memang sah sql.ini tak di setup tuh.. “tak pe, sat gi saya singgah klinik” setakat nak set sql.ini tu tak lama..- aku kata.. but the story goes the other way when I arrived there..
– “Cik Kasma, kenapa kami tak leh access internet…. Start2 tukar pc baru ari tu lah”
– “Cik Kasma, PC kat dental tak leh access sistem laa.. tlg tgk sat lagi..”
– “Cik Kasma, PC ni nak minta tolong install printer..”
– “Cik Kasma, naper saya tak leh terima, antar mail, leh tlg tgk tak?”
– “Cik Kasma, Sister Ani kata minta Cik Kasma tambah baik modul registration untuk student baru nak masuk nie..”
– “Cik Kasma, utk update data patient, leh tak kalau setiap kali nak update kena masukkan password..”

<*sigh..*> ni yg aku maleh singgah klinik ni, tak pernah nya sekejap.. so ari ni aku dtg sbg SA, sbg Technician and sbg org Network… Tak baik mengeluh..atleast aku adalah bekas graduan yg bekerja , cuba2 le ingat ramai kengkawan yg menganggur kat luar sana tuh!

Masalah network aku refer kat En Ghani, nak kena setup meeting by next week. Pc kat dental tu bukan bermasalah, tp network point yg rosak- refer kat Hafiz. Masalah mail, setau aku server mail di tukar so..- refer En Amran he he :).

Modul Medical Checkup aku cadang nak review balik lepas aku habiskan Online Registration utk pelajar research IPS, cause student nak online 1 Jun. Modul Medical Checkup akan digunakan early July, more or less I still have 1 month to kukuhkan sistem.

The new requirement for Modul Registration dibuat atas dasar emosi rasanya, sbb selalu dipersalahkan jika data tak lengkap (I guess..). Last time, diorg bertekak depan aku, kind of blaming each other. Dan aku ambik pendekatan diam and dengar je diorg bertekak sampai habis (yelah perasaan user pun nak kena jaga jugak!). Bila dua2 pun diam, aku buat lah penggulungan.. he he and keputusan nya, bertambah lah lg kerja aku unt mampankan, mantapkan dan kukuhkan sistem :P.

Puas aku explain konsep sebenarnya penggunaan login, tp masih gak user berkeras nak masukkan validation setiap kali proses update. I tried to make him get my point and gave my opinion based on my knowledge about practicality of using system, unfortunately he seems not really agree with me. Maka, aku pun guna ayat veto lah – “nanti saya bincang ngan En Zulham, lagipun dia penyelia untuk projek ni” heh!

It was almost lunch time bila aku balik opis, and bos kecik panggil.. “Ma, last registration..senarai kursus tu kita tarik dr SMP kan?” termenung jap, recall balik peristiwa last sem… “mmm.. tapi kita masih refer gak kat time table yg school bg and double check ngan SMP”. Bos kecik tunjuk surat dr salah satu school yg claim diorg kena *tutttt* disebabkan senarai kursus tak appear dalam Sistem Online Registration. Surat pemberitahuan tu ada ‘bau’2 cam nak blame kitaorg je.. hangin la aku! “tak pe, kita cari bukti..nak kena ngadap Datin nie”-cool je bos kecik aku.. ni yg aku respect kat dia, he’s really good in handle things.. cam aku nie ‘emosi’ sikit he he! Selongkar lah aku table-table yg pernah di archieve dalam database, dokumen2 last sem, habis aku belek fail2 lama – cam investigator lak, ahaks! Setelah telek bukti-bukti yg ada and discuss ngan boss kecik, akhirnya kami tau kat mana silap nya kes ni – some core courses can be elective courses for other rancangan ijazah and no one ever mention about this to us. It is clear in the timetable, there is no statement that mention all about this. Furthermore the courses are already group by rancangan ijazah. So I don’t think that we have to be black sheep to put all the blame. <*sigh..*> Users cannot expect us know everything about their work flow. They the one that should guide us, give all the information that needed in system development. Sapa setuju? Angkat tangan.. :).

Keluar dari bilik bos kecik, nampak bos besar ada kat bilik dia. So masuk kejap utk report perkembangan Sistem Klinik. Good news is boss extend lagi eklinik sampai September n boss kata nak tambah ahli utk projek ni, perghhh..lega sikit tp... dalam SKT, boss dah tambah satu lagi sistem utk Sistem Pengurusan Klinik - eklinik utk IPPT. Agaknya lepas nie aku leh bukak klinik sendiri kut he he...

Sebenarnya hajat hati ari ni nak settlekan modul yuran, tapi tak kesampaian. Balik bilik kat opis, aku duk diam-diam bela kod sumber modul yuran sampai kul 6.00 ptg. Nampak gayanya kisah Modul Yuran nie akan bersambung lg pada esok hari………

Friday, May 13, 2005

:: Ada Apa Denganmu - Peterpan ::

Sudah, maafkan aku
Segala salahku
Dan bila kau tetap bisu
Ungkapkan salahmu

Dan aku, sifatku
Dan aku, khilafku
Dan aku, cintaku
Dan aku, rinduku

Sudah, lupakan semua
Segala berubah
Dan kita terlupa
Dan kita terluka

Kutanya malam
Dapatkah kau lihatnya perbedaan
Yang tak terungkapkan
Tapi mengapa
Kau tak berubah
Ada apa denganmu

Hanya malam dapat meleburkan
Segala rasa yang tak terungkapkan
Tapi mengapa kau tak berubah
Ada apa denganmu

Kutanya malam
Dapatkah kau lihatnya perbedaan
Yang tak terungkapkan
Tapi mengapa
Kau tak berubah
Ada apa denganmu

p/s : currently listen to intuisi - Melly

Thursday, May 12, 2005

:: Sakitkah aku?.. ::

kita sakit dan kita makan ubat. nak pilih ubat pun bergantung kepada kita sakit apa, dah lama ke kita sakit... bila kita makan ubat, sakit kita dah beransur baik. bila kita rasa kita dah baik, terus kita berenti dari makan ubat tu. tapi kekadang, sebenarnya kita tak betul-betul sembuh dan sakit tu boleh datang balik... bila kita sakit balik, nak ke kita makan ubat yang sama? ke perlu cari ubat lain yang lagi power?....

"prevention better then cure"

Wednesday, May 11, 2005

:: Bersamamu Malaysia ::

Last 5 day I had attend BTN course at Balik Pulau and .... (samb lain hari leh?.. patriotik sungguh nie )

:: What's a friend? ::

Just surfing around and suddenly catch this article - about the real meaning of being a friend. well I think its depend on one's opinion as this article is more to 'pendapat' than 'fakta' (demam BTN tuh hehe)....

.: What's a friend? :.

I'm writing this for people who get depressed and suicidal because of their friends.

I've noticed that one of the biggest mood effecters is friendship. Most teens tends to get easily upset by their friends, and sometimes their friends don't even know it. I too have been through this growing experience.

I think friend is a luxury. If you have one, great! If you don't have one? No big deal, you'll survive.A friend is someone who makes life fun, who can help you and not just say they will and instead do nothing. A friend is a person who cares, not only when bad things happen but even when they don't.

Human beings naturally look for people who can help them to solve their problems and maybe have a good time with. They call them their best friends so that they can further help solve their problems at regular rate without guilt and without going through all the formalities. It's sad but true.

Being called someone's best friend doesn't mean you have to be their best friend. I learnt it the hard way when i was six and told my 11 years old neighbour that she was my best friend.

"Oh," she said nonchalantly. "Well, you're not my best friend. My best friend is in school." Ouch. But then, I was six : I didn't realise that she was my only friend.

You might say that I'm taking advantage of the people I'm describing. Well, it's up to you to see it in any way you like. But in reality, what are friends? They are people who can use each other. If you have a best friend, you must have something that your friend doesn't have. That's why he needs you and calls you his best friend and vice-versa. Sorry to say this but you're literally using each other (which is okay if it's a constant give-and-take relationship).

What if you can give your friends what they need but they can do absolutely nothing for you? You can say that you don't expect anything in return but how many people really mean it? However, you do expect your friends to treat you the same way you treat them. But sometimes that doesn't work out. Sometimes. you are capable of being more caring towards your friends while they, on the other hand can't. That leaves you feeling deprived and wondering why your friends are so selfish.

However, if you do feel that you enjoy giving even though people treat you like crap, by all means carry on, it's your life. If you don't like it, you can stop. We all have to be selfish sometimes.

Not everyone will agree with me since I'm practically asking people to be cold and selfish. The world would be less warm and friendly that's for sure but I'm only suggesting that poeple do so when they meet people who put them down. Why be nice to people who are mean to you? Why care about people who don't care about you? There's a huge difference between being noble and being stupid.

Why let them treat you like this when you don't deserve it? Why put up with something that you don't like and will never like? Why change yourself to fit your friends? Why not find other friends who are able to click with you without you having to change yourself?

I feel that we should never give ourselves holly in a friendship. Give happily and openly but never wholly. You have to know how to detach yourself from your friends so that when they hurt you, you won't be hurt.

Just remember that not everyone is as lucky as some people are. If you have great wonderful firends, good, you've found some lovely peole. But for anyone who is depressed and upset because of how your friends have treated or are treating you, I say, why let your friends make you feel this way? Who are they? Friends? I think not.

Yorshee, Negri SembilanThe Star

Thursday, April 28, 2005

:: Once in the blue moon ::

It's just 11:01 am right now and i'm not used to 'blogging' at this time, but it seem that i'm not in 'working mood' as this morning i keep 'moving' from 1 place to another... so here i am trying to motivate myself - 'kije banyak loooo.. tolong laa buat kije' heh!

A very hepi bday to my childhood friend , Mie - dengan ucapan : 'bila nak belanja?' :P. actually, wanna send u a cute sms at 12.00 last night tp rerasanya cam tak sesuai.. he he.

life seem very transient, bangun pagi, pergi opis- bekerja dgn rajinnya (cheeewahhh), balik opis, tgk tv, basuh kain, tidur... n then u wake up again, go to office,bla, bla and so on.. kitaran idup ni kekadang buat rasa boring, boring yg amat.. lebih2 lagi kalau tak selesa kat opis atau kat rumah. weird eh, same places, same faces that make we feel heaven suddenly can turn to be something else- then, where else we can go? :(

Friday, April 22, 2005

:: Aku, Dia dan Putrajaya ::

16 April, 11.00 am

"korang kat mana nie?"
"kat rumah laa..tunggu k shima call"
"laaa org kata kalau rancangan berubah baru call,kalau tak de apa2 kul 11 korang dah ada kat sini"
"orrait.. on de way"
kalau ikut perancangan pukul 11 bertolak dr town ke KK, he he miscomunication, emm nampaknya terdelay kul 12 jugak laaa.. sampai KK dalam 1.30, mkn tghari terus kat rumah k shima then dalam kul 3 bertolak ke KL

16 April, 7.30 pm

yesss akhirnya kami sampai kat presint 9-putrajaya, rumah sepupu terk. kira ni lawatan kedua aku ke putrajaya. Alang2 terk nak jumpa sanak saudara dia kat sini, tumpang sekaki la.. leh jumpa miss kuchinz...

17 April, 10.30 am

Jumpa kuchinz kat masjid putrajaya. melompat2 si kuchinz nampak kami, gembire benor he he! then kami gi la melepak kat alamanda - sesaja nak tgk 'kehebatan' pasaraya putrajaya nih. mm lebih kurang je ngan pasaraya2 yg ada kat penang ni. tgh pusing2 nk cari port best..ternampak sorang manusia ni "macam pernah ku lihat tp di mana yaaaa.." he he Faiz! ntah dari mana munculnya ex-roomate aku nie.. excited lak kami kat situ. dah la sebelum tu sebut2 psl dia (aku tahu dia ada kat sini, cuma tak ingat presint berapa..), kira kebetulan sgt la dia pun melepak kat alamanda ari tu.

Lepak kat secret recipe.. macam2 la topik org pompuan keluar. banyak la citer2 yg terupdate. ingatkan ex-roomate aku ni dah kawin, rupanya belum he he...
"ma masih macam dulu- berbaju kurung ke mana saja"
he he tergelak besar, sbb ada citer di sebalik aku pakai baju kurung hari ni- baju yg sepatutnya aku pakai hari ni ada dlm bakul kain kotor keh keh..

17 April, 3.30 pm

pewit dah jumpa piang :).

k shima datang jemput kami kat putrajaya then kami ke hospital selayang. melawat datuk sedara terk. tgk datuk sedara terk teringat ayah aku kat kg. perwatakan lebih kurang.. sob sob tetiba homesick daaaa...

17 April, 6.30 pm

bertolak dr selayang utk balik ke penang. sampai ke Penang dalam 12.30 am (berenti kat KK sekejap, antar mak k shima)...

Friday, April 15, 2005

:: Lagu Untuk Oly ::

PETERPAN - 2 DSD

Ku menatap langit yang tenang
Dan takkan menangis marah
Tuk tetap berdiri, ku melawan hari
Ku akan berarti, ku takkan mati

Mungkin masaku tlah berlalu
Mungkin hatiku tak berbentuk lagi
Rasa ini takkan terobati
Tetapi mati takkan mengobati


* aku pun tak tahu apa makna 2 DSD tu..
tp lie, setiap ujian yg dtg tu adalah cubaan drNya,
untuk menyedarkan kita yg idup kat muka bumi nie..
so.. tak yah la kita susah hati 'melampau' untuk idup yg sekejap je kat dunia nie
baik kita sama2 susah hati untuk idup kita kat 'dunia satu lagi'-kehidupan abadi :)

Tuesday, April 12, 2005

:: Marilah belajar PHP ::

Lab 4. 12.08 pm. Hari kedua dalam kelas PHP en Hisham. utk asas dan intermediate. selalu aku jarang berpeluang nak masuk kelas, tapi kali ini memang selamba badak je tinggalkan kije walau dateline dah dekat (cari kes la tuu..). mungkin sbb aku ni sorang yg berpandangan jauh (chesss.. uwek uwek..), aku tahu halatuju USM ke arah open source, so ni kira langkah pertama laa..kira ok la..banyak gak benda baru yg aku belajar (kelas 3 hari 11,12,13hb)tp yg pasti kena banyak explore sendiri gak lps ni.

dulu.. masa 2nd year, praktikal kat KUSZA, dah pernah belajar PHP nie tapi belajar sendiri-sendiri je (dgn guide dr penyelia hensem..he he), develop sist pun sist kecik je... kira masuk kelas kali ni nak polish balik apa yg dah belajar (lama wei tinggal dah 3 thn daaa) + nak ambik benda2 baru yg aku tak tahu lagi..
dan sepanjang belajar balik PHP ni, banyak lah teringat balik kenangan2 mengusik jiwa masa praktikal :)he he 'nakal'nya aku di masa itu -kira pengalaman gak tuh wei, harta kehidupan.....

Friday, April 08, 2005

:: Fragile - Sting ::

If blood will flow when fresh and steel are one
Drying in the colour of the evening sun
Tomorrow's rain will wash the stains away
But something in our minds will always stay
Perhaps this final act was meant
To clinch a lifetime's argument
That nothing comes from violence and nothing ever could
For all those born beneath an angry star
Lest we forget how fragile we are

On and on the rain will fall
Like tears from a star
like tears from a star
On and on the rain will say
How fragile we are
how fragile we are

On and on the rain will fall
Like tears from a star
like tears from a star
On and on the rain will say
How fragile we are
how fragile we are
How fragile we are
how fragile we are

Tuesday, April 05, 2005

:: Wahai hati jangan menangis.. ::

Wahai hati
jangan menangis
kiranya bayu tiada sudi
berbicaralah sendiri

wahai hati
jangan merajuk
kiranya bayu tiada di sisi
ketawalah sendiri

wahai hati
jangan mengeluh
kiranya kusut akal berfikir
kiranya buntu melerai punca
letak sekejap beban ditanggung
larilah, terbang ke daerah yg dirindu
ubati hati yang suram
agak bisa ia merah kembali...

(Asma H 040405 1500)

Wednesday, March 30, 2005

:: Aku dilahirkan pada 30 Mac ::

*._.*._.*._.*._.*
Happy
Birthday(",)(",)
*._.*._.*._.*._.*

~kittatun

Happy birthday kasma.

~Tetriana

Epi birdday 2 u
u r bon w sudu
mkn ubi kayu cicah budu
jgn sampai tersedu
nanti haru
Epi birdday 2 u

~K ha

Happy birthday 2 u,
Happy birthday 2 u,
Happy birthday 2 MISS KASMA,
Happy birthday 2 u..

~Azura

Incompatible messages

~Dia

Incompatible messages

~Dia

.. anyway i want to wish hpy brdy...moga d'murahkan rezeki & pjg umur:)

~pun Dia jugak

Ma,hepi besday sori lambat wish..

~Fidah

Jgn panik. 790330 yer. hehe. hepi besday. acah je tadi. semoga mendpt keberkatan dariNya.

~abe ali

Akum.hepi belated besday yg ke....

~Gorgon

Akum,ma.hepi birthday.sori sgt2.bkn dok ingat tp lupe...

~che da

Sori lah,aku lupa nk wish b'day ari tu..aku kt kg ni,cuti,aku kena c-pox..hepi belated b'day

~mat joe

happy belated bday. live life!

~smarties

Epi b day (belated).

~im


**********************************************************

semalam call mak ayah ucap terima kasih je..
tu je yg mampu aku bagi..

tp mungkin aku lupa nak call 'someone' yg plg ptg
lupa nak ucap syukur kpd Pencipta, dah 26 thn rupanya menumpang kat dunia nih....

Monday, March 28, 2005

:: Piang oh Piang ::

"Piang? sapa Piang?"
"Nama penuh dia Sufian, Piang tu nama manja...- Farah yg bg nama nie.."
"Buah hati???"
"Tak tau la boleh dikira buah hati ke tak, tapi kalau ngan Piang memang berdebar sepanjang masa...-setakat ni laaa.."
"ooo .. nak rahsia2 aaa... tak ckp pun kat geng UG lain"
"bukan nak rahsia, tapi segan.. nama je ada Piang, tapi lum leh kontrol sepenuhnya"
"bila mula nie?.."
"sebenarnya dalam 4 minggu dah kut.. tapi sebelum ni piang banyak ngan Raz, baru 2 minggu ni je start baik-baik ngan Piang, tu pun tak serasi benar lagi, nak kuar jauh2 ngan piang pun tak berani sgt lagi, setakat pergi balik kije je.."
"bila nak bawa Piang jumpa kitaorg?!!"
"he he tak berani lg.. nanti laaa.. bila dah konfident nanti bawa Piang jumpa korang, tak pun korang aa dtg sini jumpa Piang :D.."


p/s: Piang adalah sejenis kereta yang dipinjamkan oleh ayah kasma bg membolehkan kasma mempraktik skil membawa kereta di Penang keh keh - sekian... :P

:: Jatuhnya Seorang SA.. hehe ::

Pagi tu cam pagi-pagi lain jugak, cerah...(dan sedikit panas, mmm cuaca tak menentu aaa sek, sekejap panas, sekejap jerebu alih2 mlm hujan :D). Dan pada pagi tu juga melakukan rutin biasa, keluar sarapan ngan bebudak ni + sorang bakal bapak budak (:P). Sarapan kat cahaya jugak, mkn rendang makcik cahaya yg best tu jugak. Tak de apa yg pelik pada pagi tu, cuma ada babak tambahan sikitttt je :).

Bila balik dari cahaya, aku perasan aku pakai sander je, so ambik keputusan nak tukar kasut (kasut ada kat piang). dah selesai proses menukar kasut, aku ngan bergayanya berjalan ke eureka. Kat ruang legar, ternampak abang tukang bersih tgh mop lantai. Oleh sebab aku ni sejak azali lagi baik hati, aku pusing la jauh sikit untuk menuju ke tangga, tak mau lah kotor kan lantai yg dia tgh mop. tapi kata orang malang tak berbau (kalau berbau cam rendang makcik cahaya tu, sure x de sapa pun ditimba malang.. he he) tah camner tetiba je rasa kasut tu licin semacam n memang dah tak leh control badan dah, tau-tau memang lutut bertemu lantai. "Allah.. jatuh ke aku nie?!!". Dalam kepala masa tu, jgn lah sesapa nampak insiden nie.. bila angkat muka, aku nampak abg tukang bersih tu STONE je pegang mop dia pandang aku.

aku sengih je kat dia - "sorri.." tetiba kuar dr mulut aku..pehal lak aku nak minta maaf kat dia nie?
"err takpe.. u ok ker? tak sakit ker?"
"tak pe, tak de apa.. tak sakit" - masih tersengih2..
"eh u betul ke tak sakit.. duduk dulu.."
"tak pe.. tak pe..ok" - dengan bergayanya aku naik ke opis..tapi dlm hati nak gelak jgn ckp laa, sakit hilang timbul rasa kelakar lak.. nasib baik ada abg tukang bersih tu je.. kalau ramai org kat ruang legar eureka tu..glamer free je lah jwb nya.. keh keh..

Tuesday, March 15, 2005

:: Mungkin Nanti - PETERPAN ::

Saatnya ku berkata
Mungkin yang terakhir kalinya
Sudahlah lepaskan semua
Ku yakin inilah waktunya

Mungkin saja kau bukan yang dulu lagi
Mungkin saja rasa itu telah pergi

Dan mungkin bila nanti kita kan bertemu lagi
Satu pintaku jangan kau coba
tanyakan kembali
Rasa yang kutinggal mati
Seperti hari kelmarin saat semua di sini

Dan bila hatimu termenung
Bangun dari mimpi-mimpi mu
Membuka hatimu yang dulu
Cerita saat bersamaku

Tak usah kau tanyakan lagi
Simpan untukmu sendiri
Semua sesal yang kau cari
Semua rasa yang kau beri

Friday, March 11, 2005

:: 11 Mac 2005 ::

12:57 pm. kat opis. sesorang. ari ni ari jumaat, lunch time kul 12.15 - 2.45. kiranya sek time rehat la. tapi malas nak kuar mana2. tapi mood nak buat kije tak de lah pulak. bila intai blog, dah lama rupanya tak update blog. bukan tak de citer, tapi tak sempat. tak tau lah aku sibuk apa kebelakangan nie, tapi yang pasti memang aku tak berpoya2 lah. realone duk psg lagu aishah - "walaupun kau bukan kekasih namun bukan sekadar teman biasa, hadirmu membawa cahaya di hati nan terluka. diantara cinta dan kasih apakah ada jurang pemisah, hadirmu membawa cahaya di hati yang terluka.." he he tetiba je teringat kenangan lama :).


My Best Friend Wedding - sebelum terlambat nak ucap tahniah buat kwn yg dah lama kenal, yg dah lama kawan (we never go beyond the line right?!! he he). Congratulation 4 ur wedding. semoga bahagia dunia akhirat. Balik kirim salam kat wife, kalau ada kesempatan leh berkenalan.. :D


Hidup = membuat keputusan? - antara satu sifat aku yg tak bagus (or it's satu kelemahan?) ialah tak suka membuat keputusan, dengan alasan tak reti. aku rela lg org tolong putuskan, then aku adapt ngan keputusan yg ada (sifat terlalu menerima apa yg ada, kekadang tak bagus jugak..). Tapi bila pk2 balik, sebenarnya hidup ni sendiri pun adalah proses membuat keputusan. kul berapa ko nak bangun, baju apa ko nak pakai gi opis, ko nak mkn apa pagi ni.. seme pun kita sendiri yang membuat keputusan.. leh kata menjalani hidup dgn melalui proses membuat keputusan. so bila tenung2 balik, pernyataan 'aku tak reti nak buat keputusan' bunyi seperti tak tepat. sbb dah 26 thn kau membuat keputusan. dan bila ditelek2 balik, pernyataan 'aku tak reti nak buat keputusan' sebenarnya patut ditukar kpd 'aku tak confident keputusan yang diambil'. selalunya dlm satu2 situasi, sebenarnya kita dah ada keputusan, cuma kita teragak2 sbb tak pasti apa yg akan kita hadapi bila kita 'buat keputusan' itu. smarties kata "seorang pegawai harus membuat keputusan". maka selepas ini, keputusan yg dipilih harus dikaji pro n cons, istikarah dan apabila dah ada keputusan haruslah bersedia dengan kemungkinan2 yang tiba sbb satu keputusan selalunya tiada benar dan salah, cuma bergantung kepada kepada org yg membuat keputusan utk menerima kemungkinan2 yg tiba dengan hati yang lapang. Wallahua'lam.


Hijrah - 3 januari ari tu bersamaan 1 muharram 1426. selalu kalau awal thn islam je perkataan plg glamer hijrah. kalau time sekolah sek, masa2 ni mesti kena berlatih nasyid 'Maal Hijrah'. tapi sikit sgt org yg betul2 tanam konsep hijrah. sama lah jugak konsep azam di thn baru. mungkin setakat utk memenuhi diari shj, keh keh (termasuklah aku...). rasanya dah terlalu lama aku 'berdiri' di suatu tempat yg bukan sepatutnya tempat aku 'berdiri'. mungkin dah sampai masa untuk aku 'berhijrah'. mungkin dah sampai masa untuk aku 'berpaling' memandang dan melangkah ke tempat lain, tempat yg 'sepatutnya aku berdiri'. kita selalunya lebih tunduk kepada kata hati daripada kata akal, dan sudah sampai masanya kata akal mengatasi kata hati kerna percayalah suatu hati nanti kata2 akal ini akan menguatkan hati...

walau tidak dibasahi hujan
namun tembiasnya menyegarkan
walaupun rembulan tidak di ribaan
namun cahayanya cukup menerangi bayangan..

Friday, February 04, 2005

:: Doa Seorang Kekasih ::

Oh Tuhan, seandainya telah Kau catatkan
Dia milikku, tercipta untuk diriku
Satukanlah hatinya dengan hatiku
Titipkanlah kebahagiaan

Ya Allah, ku mohon
Apa yang telah Kau takdirkan
Ku harap dia adalah yang terbaik buatku
Kerana Engkau tahu segala isi hatiku
Pelihara daku dari kemurkaanMu

Ya Tuhanku, yang Maha Pemurah
Beri kekuatan jua harapan
Membina diri yang lesu tak bermaya
Semaikan setulus kasih di jiwa

Ku pasrah kepadaMu
Kurniakanlah aku
Pasangan yang beriman
Bisa menemani aku
Supaya ku dan dia
Dapat melayar bahtera
Ke muara cinta yang Engkau redhai

Ya Tuhanku, yang Maha Pengasih
Engkau sahaja pemeliharaku
Dengarkan rintihan hambaMu ini
Jangan Engkau biarkan ku sendiri

Agarku bisa bahagia
Walau tanpa bersamanya
Gantikanlah yang hilang
Tumbuhkan yang telah patah
Ku inginkan bahagia
Di dunia dan akhirat
PadaMu Tuhan ku mohon segala

~ in-team 04 ~

:: Setanggi Syurga ::

Percaya kata janjiMu
Kerna ku yakin apa di genggamMu
Keharuman setanggi syurga
Bukan kilauan sebilah belati

Tersiksa jiwa merindu
Bagai terkurung dibasah tengkujuh
Kewangian aroma bunga
Tak menggugah keteguhan iman

Cinta tak pernah terbunggar dan terlebur
Pada redup renung mata yang menipu
Tuntas ku mendaki
Puncak cinta teragung

Izinkan aku melafazkan kata
Bicara hati yang mudah diterjemah
Betapa aku gerun pada teduh untuk bernaung
(Kerna awan itu rapuh)

Bahagia buat mereka
Yang bertemu cinta yang teragung
Yang membawa ke syurga hakiki dan abadi

Dendam tak marak menyala dan membakar
Oleh putih salju yang berguguran
Kerna dosa itu
Lebih hitam dan kelam

Ku anyam rindu menjadi hamparan
Kerna ku pasti adanya pertemuan
Di sana nanti bukti cinta suci dilafazkan
Tak bertemu pengucapan

Percaya kata janjiMu
Kerna ku yakin apa di genggamMu
Keharuman setanggi syurga
Bukan kilauan sebilah belati

Kata janjiMu...
Seharum setanggi syurga

~ in-team04 ~

Saturday, January 29, 2005

:: mirai - Future ::

yume wa itsumo sora takaku aru kara
todokanakute kowai ne dakedo oitsuzukeru no
jibun no story dakara koso akirametakunai
fuan ni naru to te wo nigiri
issho ni ayundekita...
--

Dreams are always high in the sky
So far, and hard to grasp it's scary, but continue striving
It's my story, so I don't want to give up
When I felt insecure, holding my hand firmly,
we walked together...

Thursday, January 27, 2005

:: Selamat Hari raya Aidiladha ::

-> Selamat Hari Raya Korban
------------------------------------

Kalau 2 tahun lepas tak dapat balik raya korban sebab exam (terk, kita mkn roti je kan?:) )tahun ni siap ambik cuti 2 hari lagi, he he sakan tuh kira 6 hari gak la duk rumah. Thn ni raya korban jatuh hari jumaat (21/1), maka sembahyang raya diawalkan sedikit. Nak jadi citer aku ngan Abg Zul lambat, masa nak gi masjid tu terserempak ngan makcik sebelah rumah balik semula dr masjid- org dah start semayang rupanya. Mujur sempat gi semayang kat masjid kg sebelah, tu pun memang tergopoh gapah gak la.. keh keh! Pengajaran untuk raya thn depan - siap lah cepat2 sikit di pagi raya :P.

setiap kali raya korban, rumah mesti riuh rendah. Abg kakak seme balik sbb buat korban kat rumah. raya thn ni ayah sembelih 3 ekor lembu, sekali ngan bahagian jiran2.. biasalah jadi SU lagi. Thn ni syok sbb SU pun masuk bahagian korban gak :)!

-> Aku alah udang galah??
----------------------------------

k anie bawak balik udang galah dari rompin, besar2 lak tu.. apa lagi mlm raya tu memang membalun udang galah lah jawabnya. malam masa tgh2 ion baju tetiba rasa 'ada rama2 dalam perut', pastu rasa cam nak muntah tak nak muntah - sudah apa hal lak nie? apa lagi terbaring je lah jawab nya.. muka start gatal2, hidung tersumpat aku risau dah.. dibuatnya sesak nafas, nak kena inject lah pulak..dah la k anie tak bawak balik piriton(camno nak eja nama ubat ni aaa?). tetiba teringat la kat panadol yg miss chong bg kat aku dlm beg galas- telan sebiji tido zzzzz...

nampak gaya rekod bersih tanpa allergi presiden dah tercemar.. rupanya aku alah udang galah ker????!!!!

-> Namanya Wan II
---------------------------

semalam tetiba teringat sangat kat rumah. tak pernah cam ni. takkan baru sampai penang homesick lagi kut. Pernyataan dari Kyeong Hee buat aku berpikir - "mesti balik rumah kali ni best.. tu yg teringat". mungkin. sbb balik kali ni memang mendamaikan jiwa.

wan dah beberapa minggu berhijrah ke rumah k anie. memang putuskan hubungan ngan kengkawan lama. dan dia pergi atas permintaan dia sendiri. raya kali ni bila jumpa dia seme org senyum dan kata "macam ni baru hensem, pipi sampai berminyak" - memang ada perubahan.. tubuh berisi, cakap ngan family elok2. walaupun di sana hanya makan dan tido kijenya, namun rasa lega. biarlah.. biar dia cari jati diri dia dulu. balik kali ni nampak dia cari sijil-sijil sekolah - "kalau ada kije, nak cuba mintak".

dan balik kali ni aku tak membebel bila dia minta duit poket, aku tak membebel walaupun dia merenget2 minta belikan handset. biarlah.. biar dia rasa tak de org benci dia sebenarnya, semua orang sayang dia sebenarnya. Ya Allah, aku mohon padamu, kembalikan dia ke jalan Mu...

-> Seat no 17?
-------------------

"ma.. tiket bas hilang, 2 3 hari lepas ada dalam purse ni.. ni tak tau camner leh tak de ni"

"aaa????"-> dengan mulut yg separuh ternganga tp leh control lagi laa..

"k tie ingat no seat?"

"kalau tak 16, 17.." Allah.. dia main kalau2 lah pulak.. he he

"tak pelah k tie.. kalau tak jumpa jugak tiket tu.. ma beli lain laa.."

tapi mlm tu aku gi jugak lah dengan muka selamba ckp kat kakak kat kaunter bas tu..
"akak..tiket bas saya hilang, no seat 17, cuma tak pasti bas mana"

"tak pe, adik naik bas ni JDY XXXX"

drebar bas tu sengih2 je bila aku ckp tiket hilang..
"tak pe, kalau adik ingat tempat duduk tak pe..adik duduk dulu, nanti kalau ni seat org, adik pindah duduk depan, belakang seat pemandu" -> tuu diaaa.. jadi assistant drebar bas ke aku mlm nie..??

berdebar jugak bila bas berenti nak ambik penumpang kat perhentian kecik tu.. he he tapi memang nasib aku baik laaa.. tak de org claim seat tu seat diorg.. dalam erti kata lain memang 17 tu seat aku laaa.. :D. dan pada pagi 25hb selamat jugak aku sampai ke penang dengan membawa seplastik keropok lekor keh keh...

Tuesday, January 18, 2005

:: White Flag - Dido ::

I know you think that I shouldn't still love you,
I'll tell you that.
But if I didn't say it, well I'd still have felt it
where's the sense in that?

I promise I'm not trying to make your life harder
Or return to where we were

Well I will go down with this ship
And I won't put my hands up and surrender
There will be no white flag above my door
I'm in love and always will be

I know I left too much mess and
destruction to come back again
And I caused but nothing but trouble
I understand if you can't talk to me again
And if you live by the rules of "it's over"
then I'm sure that that makes sense

Well I will go down with this ship
And I won't put my hands up and surrender
There will be no white flag above my door
I'm in love and always will be

And when we meet
Which I'm sure we will
All that was then
Will be there still
I'll let it pass
And hold my tongue
And you will think
That I've moved on....

Well I will go down with this ship
And I won't put my hands up and surrender
There will be no white flag above my door
I'm in love and always will be

Sunday, January 16, 2005

:: Kisah Klasik Untuk Masa Depan - SO7 ::

Jabat tanganku, mungkin untuk yang terakhir kali
Kita berbincang tentang memori di masa itu
Peluk tubuhku usapkan juga air mataku
Kita terharu seakan tidak bertemu lagi

Bersenang-senanglah
Kerna hari ini yang kan kita rindukan
Di hari nanti sebuah kisah klasik untuk masa depan
Bersenang-senanglah
Kerna waktu ini yang kan kita banggakan di hari tua

Sampai jumpa kawanku
Semoga kita selalu
Menjadi sebuah kisah klasik untuk masa depan

Bersenang-senanglah
Kerna hari ini yang kan kita rindukan
Di hari nanti...

Mungkin diriku masih ingin bersama kalian
Mungkin jiwaku masih haus sanjungan kalian

Wednesday, January 12, 2005

:: Seribu Kemanisan ::

seindah sinar pelangi
serinya menawan hati
akan menghilang di saat terlena sinar mentari
hanyalah sang rembulan dan bintang
kan menghiasi seri malam

usahlah mendusta hati
lena di dakapi mimpi
menyapa keluhan
yang akhirnya akan mengundang rawan
yakinlah kan bersabar
andainya telah tercipta panca persada

himpunkanlah kekuatan
usahlah dikaburkan
seribu kemanisan harapan dari genggaman

semarakkanlah onak asmara
pabila tiba ketikanya
Terleraikanlah jalinan cinta
menjadi satu dalam jiwa
relaikan tiap keresahan
di ufuk ke awan tautkan keindahan
kebahagiaan....

Friday, January 07, 2005

:: :) senyuman untuk 070105 ::

Ini catatan pertama untuk tahun ini. walaupun ari tu berio utk catatkan something untuk closing year, tapi tak nyempat jua akhirnya. Hajat nak habiskan dokumentasi GRASIS (dateline 11 hb tuuu), tapi tak de idea nak mengarang lah pulak. Maka aku tukar channel sikit laa, mengarang dlm blog jelah - yelah mlm2 ni mana ada mood dah nak bekerja. Dan untuk pertama kalinya aku berada dalam bilik kat VSK dan gunakan laptop opis untuk merapu dalam blog he he-jgn tak caya leh dapat line internet, guna 'tanduk kerbau' pinjam ngan en Zulham.

sepanjang thn nie, kalau review2 balik, banyaklah peristiwa yang berbagai rasa kita dah lalui. Ada pahit, manis, masam, tawar bah kan yg tak de rasa pun ada. Ada yg kita lalui sorang2, ada yg kita lalui ngan kengkawan, ngan family malah ngan orang yg kita tak kenal pun ada :D. Yang pasti, segala pengalaman yang ada akan mematapkan diri kita. kata orang, belajar dari pengalaman. Kalau ada buat kesilapan, tak yah lah ulang lagi pd thn ni n thn2 mendatang. Kalau hasil sesuatu kerja yg kita lakukan tak berapa best, thn nie kita upgrade lah kualitinya, chewaaahhh..

agak2 apalah azam korang thn ni eh? err.. orang tanya azam bukan mohd azam (keh keh-ada yg terasa ker?!) Aku punya azam thn ni simple je - nak menjalani kehidupan dengan sebaik-baiknya dan meng'upgrade' apa2 yg patut di'upgrade'.

n untuk closing year ni, ada satu citer lawak nak share lah. Agaknya peristiwa ni tak pernah berlaku kat korang lah. kalau sapa2 yg pernah terkena tu,sila angkat tangan.... Berapa hb tah ari tu, PPKT buat jamuan raya. Dah nama lagi jamuan raya, aku pakai baju raya lah ari tu. rerasa cam dah anggun giler dah mlm tu, tapi tetiba je bila sampai kat PUKOM, nampak Miza - cam kenal je baju yg dia pakai. Arggghhhh tidak, pesal baju dia sama sebijik cam baju aku! Nak tukar tak sempat dah, so aku buat donno jelah (lagipun tetiba teringat camno aku bg nasihat kat wa masa dia pakai baju sama ngan k faizah ms majlis perasmian PPKT-terkena btg hidung sendiri baru tau keh keh). Separuh masa pertama cam ok2 lagi, pastu masa nak ambik mknan, aku lintas lah sekelompok staf pompuan nie n terdengarlah diorg duk bergossip- "ah ah samalah baju dia, mana eh sorang lagi". ni yg maleh nie.. pastu apa yg aku tau lps tu aku lepak je sambil menikmati mknan kat ruang legar PUKOM sampailah majlis tu habis :P...

:) - satu senyuman untuk korang semua pada awal thn baru ni, aku harap senyuman ni masih semanis senyuman thn lepas n akan tetap manis untuk tahun-tahun akan datang...

u/p:

** oly - awal2 thn pun dah jiwa kacau ker?!! :)

** du - mmm.. bunga telur awak nampakkkkk HIJAU :P

** Kyeong Hee - Keudae ga isseo na ee haru ga areumdabda :) - "u make my days beautiful"

** terk - 'floating' terk?!! ko kat ni duk belah mana sebenarnya raz..ker floating sepanjang thn? :P

** che da - nak diary usm? kira hadiah b'day thn ni boleh?!!

** Bi - welcome to penang.. agak2 bila aku leh jadi mak angkat anak ko ni..?

** smarties - tak leh pegang lama2 dalam tapak tangan, nanti warna dia cair.. :)

** en kerengga - masalah adalah untuk ditangani bukan lari, kalau duk lari je sampai bila pun tak selesai

** bob - line streamyx kat langkawi putus terus ka???

** abg mazli - semoga hadirnya 'rezeki' pada thn ni.. :)

Saturday, January 01, 2005

:: Happy New Year ::

New year (gregorian) is just round the corner,
so happy new year 4u, all the best, wishing u a
prosperous year in future, good luck in everything u
do and may all ur whises come true..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...