Friday, December 24, 2004

:: Namanya Wan ::

Namanya Wan. Berumur 23 tahun. Anak bongsu
daripada 8 adik beradik. Dikelilingi oleh 2
abang, 5 kakak dan ibubapa. Sekali imbas,
tiada yang pelik pada Wan, hidup dalam keluarga
yang besar di sebuah kampung. Namun apa yang
tak kena pada Wan ialah pepatah yang dipegang
'Dalam setandang kelapa, pasti ada yang rosak'.

Dibesarkan oleh ibubapa yang mementingkan
pendidikan menyaksikan abang-abang dan
kakak-kakak Wan berusaha keras untuk menyambung
pelajaran ke peringkat lebih tinggi, bukan
setakat sekolah menengah, namun Wan hanya
menghabiskan sekolah menengah sahaja, tidak
berminat untuk ke peringkat lebih tinggi.

Disaat abang-abang dan kakak-kakaknya hanya
bercakap mendatar dengan ibubapa, nada suara
Wan lebih tinggi dari nada suara ibubapa.
Disaat abang-abang dan kakak-kakak membina
kehidupan, Wan memilih untuk tidak melakukan
apa-apa untuk hidupnya.

Dimanakah silapnya? Mengapa berbentuk lain
sedangkan dari acuan yang sama? Mengapa Wan
tak mampu berfikir dengan matang? Atau
abang-abang dan kakak-kakak Wan terlalu sibuk
mengubah dunia sehingga adik seorang terpesong
dari landasan.....?

Kisah Wan ini bukan lah Wan seorang, malah
ramai lagi 'Wan' diluar sana yang menunggu
untuk diselamatkan oleh orang-orang seperti
'abang-abang' dan 'kakak-kakak' Wan. Namun apa
yang boleh 'abang-abang' dan 'kakak-kakak'
ubah, jika Wan sendiri yang menolak perubahan.
Setakat memandang dari kejauhan dengan mata yang
berair, dada yang sebak, hati yang runsing
tidak akan dapat mengubah apa-apa. Akhirnya,
ibubapa yang sepatutnya diusia begini aman di
kelilingi anak-anak, terpancar kerunsingan di
wajah....

Friday, December 17, 2004

:: mimpi ::

Jika mimpi pun bermimpikan realiti
maka tak perlulah bermimpi lagi
namun
jika yang ada hanyalah mimpi
haruskah ia dirampas oleh realiti?

Sunday, December 12, 2004

:: kita - SO7 ::

Disaat kita bersama
Diwaktu kita tertawa menangis merenung oleh cinta
Kau cuba hapuskan rasa
rasa dimana kau melayang jauh dari jiwaku juga mimpiku

Biarlah
biarlah hariku dan harimu
Terbelenggu satu lewat ucapan manismu

Dan kau bisikkan kata cinta
Kau telah percikkan rasa sayang
Pastikan kita seirama
Walau terikat rasa hina

Sekilas kau tampak layu
Jika kau rindukan gelak tawa yg warnai lembar jalan
Kita reguk dan teguklah mimpiku dan mimpimu
Terbelenggu satu lewat ucapan janjimu

Friday, December 10, 2004

:: Pelangi Petang ::

Kumeniti awan yang kelabu
Kutempuhi lorong yang berliku
Mencari sinar yang menerangi
Kegelapanku

Kupercaya pasti suatu masa
Sang suria kan menyinar jua
Membawa harapan yang menggunung
Bersamanya...

Engkau tiba bagaikan pelangi
Tak bercahya namun kau berseri
Tapi cukup menghiburkan
Hati ini

Seharian waktu bersamamu
Tak terasa saat yang berlalu
Bagai pelangi petang kau kan pasti
Pergi jua...

Friday, November 26, 2004

:: Ketupat palas, tapai pulut ::

Raya ari tu, lama gak cuti.. seminggu jugak lah duk kat rumah. Sempat la tolong apa2 yg patut (n sempat gak la bosan.. tu yang ada kena kacau tuh..heh!). Tak de apa yg berbeza raya thn ni, cam raya tahun2 lepas jugak. Yang pasti tahun nie sekali lagi jadi cinderella - berbaju cantik pastu port depan sinki, heh!

Tak beraya sgt, tak de transport.. 'kuda' kat rumah bocor n tak de sapa pun berinisiatif dan bawak pi bengkel, maka patah kaki lah aku :). setakat beraya rumah mak2 sedara jelah. rumah member2 lama pun tak sampai, he he sah2 kena kutuk. tapi kan, ada la satu rumah member tu (kira childhood friend la nie) selalu tiap tahun sampai (sbb rumah dia dekat je ngan rumah kita..) tapi kan thn nie naik segan nak gi rumah dia. tetiba je husband dia jadi YB, maka rumah dia penuh ngan tetamu jelah sepanjang masa, maka kita pun tak jenguk muka sampailah dia panggil suruh naik rumah dia (waktu tu melintas depan rumah dia) n terkejut la jugak sbb dia kata baru je habis pantang (alahai..tak tau pun dia pregnant)!

Juadah tetap tiap kali raya ialah ketupat palas, tapai pulut daun getah. mesti ada nyalah. selalunya aku jadi assistant mak bungkus tapai je, bila tang bungkus ketupat fail. selalu ketupat aku yg 'tak hensem' jadi bahan lawak mak n kakak. tapi thn nie mak tak de assistant lain (k mah balik rumah mertua, k ha dah balik Pekan), maka nak tak nak mak kena terima jugak ketupat aku yg 'tak hensem' he he (setelah di QC laa). dan ketupat yg 'tak hensem' lelama jadi 'ketupat hensem', dan kalau thn2 lepas aku hanya menghasilkan sebiji ketupat 'tak hensem', tahun ni statistik naik sikit - 85 biji beb. he he jumlah yg boleh dibanggakan utk pembungkus ketupat amatur spr aku!

thn ni en kerengga beraya kat rumah. tu pun syawal ke 6 baru sampai. memula kecik ati gak, raya kedua kata nak dtg, sampai kesudah tak nampak muka, pastu buat dono je. rancak gak dia sembang ngan ayah, dah sedara dia, habis asal usul salah silah diorg sembang. tapi nampaknya masalah dia tak habis-habis2 jugak. aku pun dah naik penat tgk dia. tak tau lah sapa yg bermasalah sebenarnya- dia ke atau puteri penyu. tapi apa yg aku boleh simpulkan- hati boleh berubah bersama masa. dan aku cuba menjadi seorg kawan yg baik - menyokong apa yg dia nak buat walaupun kekadang dlm kepala ada pendapat lain yg lg bernas dan jitu rasanya :). maka semalam aku call en kerengga n bg pendapat yg ikhlas seikhlas ikhlasnya. kalau lepas ni dia nak kata aku pendapat aku tak betul pun biarlah.. yg aku tahu tu lah pendapat aku yg ikhlas yg patutnya dah lama aku ckp. n semalam sebelum end conversation, aku tambah sikit..

"en kerengga.. dah la bergurau ngan saya"

"emm naper?"- terdengar sedikit gelak

"bukan lah.. saya tau apa yg en kerengga kata tu bergurau. mungkin tak maksudkan pun. n saya tau en kerengga tak mungkin suka saya pun..... tapi saya pun perempuan, kekadang akan terasa jugak, kay?"-sebenarnya dlm kepala aku nak kata aku tak mungkin dapat ganti puteri penyu, tapi lain pulak ayat yg aku sebut.. he he!

"emm.. kay lah.."

yesss..akhirnya dapat jugak aku brainwash dia semalam. :)

Saturday, November 13, 2004

:: catatan pertama di Padang Kemunting ::

nama saya Aimi. nama saya Hazeem. Nama saya Hafriz.
Selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir dan batin selamat malam.
bebye5..
............................................................................

sehari sebelum raya. catatan dia atas adalah hasil karya anak2 sedara yg baru belajar membaca. 2 hari kat rumah, hanya lakukan rutin biasa.. he he bukak puasa kuih dan lauk yg banyak.

Thursday, November 11, 2004

:: Balik Kg.. o o Balik Kg.. Hati Girang ::

:)

Hari ni last ada kat opis sblm raya, mlm ni nak balik kg dah. Nampaknya Du sorang je lah yg antar mlm nie. Terk dah selamat naik bas kul 10 pg tadi. Farah balik KL esok. Du pun kata nak balik Taiping lps sahur esok (leh caya le nie?!!! he he). So kira ni catatan terakhir sbl balik raya laa.

Hajat di hati nak siapkan modul registration klinik sbl balik raya, tapi dengan kadar kemalasan yg ada sek, tak pasti lah berapa percent dapat siap heh! Takpelah 22hb karang kita samb balik laa.. tapi sebenarnya nak balik kg pun tak lega hati sgt sbb lps raya nanti byk 'benda' yg menanti untuk disiapkan.

Catatan hari ni tak leh pjg sgt laa sbb nak kena siapkan apa yg patut sbl pijak tanah tumpah darah esok :).

~S.e.l.a.m.a.t H.a.r.i R.a.y.a A.i.d.i.l.f.i.t.r.i~ maaf zahir batinnnnnn...

Wednesday, November 10, 2004

:: Oli.. Bogoshipda.. ::

Untukmu Teman

Di sini kita pernah bertemu
Mencari warna seindah pelangi
Ketika kau menghulurkan tanganmu
Membawaku ke daerah yang baru
Dan hidupku kini ceria

Kini dengarkanlah
Dendangan lagu tanda ingatanku
Kepadamu teman
Agar ikatan ukhuwah kan bersimpul padu

Kenangan bersamamu
Takkanku lupa
Walau badai datang melanda
Walau bercerai jasad dan nyawa

Mengapa kita ditemukan
Dan akhirnya kita dipisahkan
Mungkinkah menguji kesetiaan
Kejujuran dan kemanisan iman
Tuhan berikan daku kekuatan

Mungkinkah kita terlupa
Tuhan ada janji-Nya
Bertemu berpisah kita
Ada rahmat dan kasih-Nya

Andai ini ujian
Terangilah kamar kesabaran
Pergilah gelita hadirlah cahaya
Diselamanya

Thursday, October 28, 2004

:: 13 Ramadhan 1425 271004 7.30 am ::

Selamat Berpuasa. Untuk aku, untuk korang n untuk semua. Walaupun hari ni dah hari ke 13 kita berpuasa, rasanya tak lambat sgt untuk ramadhan wish kan (better late than never). Semoga ramadhan thn nie membawa seribu keberkatan dlm hidup kita.. :)

Ramadhan thn nie adalah ramadhan pertama setelah tamat bergelar student. Ramadhan pertama yg diraikan luar daripada desa dan Ramadhan pertama di VSK. Tak de perbezaan sgt, cuma sek tak lagi bersahur ngan nasi goreng Pak Ku heh!

Semalam baju raya yg ditempah ngan mak Abg Mazli dah siap. (Hehe testing baju raya tuu, ari tu beli kain ngan che Jah ms gi kelantan). Baju untuk mak tak pos ke kampung, mak kata "tak pelah, dah ada yg k mah, k tie jahit. Yang tu nanti jahit untuk raya haji..." -waaaa baju raya mak lg byk dari baju raya aku :D!

Du n terk lantik aku sebagai 'tukang pukul' (istilah pukul disini adalah menggunakan mixer) untuk adegan buat biskut raya. Pastu naik pangkat sikit jadi 'tukang gentel' he he. maklum ler biskut oat.. babak yg plg 'cemuh'(istilah terengganu utk bosan) ialah gentel kecik2 n salut ngan oat :). Walaupun rupa biskut ni tak lah 'good looking' sgt, tapi rasa bagussss bgt- dlm nak buat raya tu, aku dah habiskan separuh ms buka puasa n sahur keh keh!

Puasa tahun nie langsung tak ambik kisah psl kad raya. Kalu thn2 dulu mesti dah buat list, kira berapa kad raya nak kena hantar. Tapi semalam, ajak jugak si terk cari kad raya kat S2. Mana taknya, 2 3 kad raya dr member dah sampai - maknanya nak kena bls lah tu :D. Pastu, anak2 buah kat kg call "Mok Ma.. Along, Achik nok alamak, nak anta kad raye..". Advance sungguh bebudak zmn sek, kecik2 pun dah pandai kirim2 kad raya. Tapi rerasanyalah aku ni mak sedara mithali, seme org pun sayang keh keh.

Bulan pose nie, kalau kat opis bila petang tak produktif sungguh! kalau dah bersandar kat kerusi tu.. lambat sgt buat kije, 1 page pun lamaaaaa je nak siap. Tak sepatutnya begitu kan, puasa bukan lah alasan utk adanya perubahan dlm 'hari2' kehidupan kita. Tapi letih beb, mlm pun asyik 'tertido' awal je.. :D.

Lastly, Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin!
# Pohon Semalu #

Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan. Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek.

Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.

Ambillah mengajaran dari semalu walau pun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil. :)

Friday, October 22, 2004

# 211004 14:58 - oh kod sumberku, khabarkanlah jika aku yg bersalah #

time opis nie.. sorilah ari ni guna time opis lak..
tapi betul2 tak de mood nak samb kije.. ni kira nak ambik mood lah nie
susah nak betulkan benda yg kita tak nampak bendanya .. (he he hantu ker?)
dan "apa yg tak nampak" tu lah kita nak kena cari..(cam cari harta karun lak)
dah 2 hari operasi mencari dijalankan namun GAGAL.. huk aloh lah, kat mana dia menyorok nie...
oh kod sumberku, khabarkanlah jika aku yg bersalah!!

Monday, October 18, 2004

# Kau Ilhamku..#

Beribu bintang dilangit
Kini menghilang
Meraba aku dalam kelam
Rembulan mengambang
Kini makin suram
Pudar ilhamku tanpa arah

Sedetik wajahmu muncul
Dalam diam
Ada kerdipan ada sinar
Itukah bintang atau rembulan
Terima kasih kuucapkan

Izinkan kumencuri bayangan wajahmu
Izinkan ku mencuri khayalan denganmu
Maafkanlah oh...
Andai lagu ini
Mengganggu ruangan hidupmu
Kau senyumlah oh...
Sekadar memori
Kita di arena ini
Kau ilhamku
Kau ilhamku...



Thursday, October 07, 2004

# suatu mlm di opis, 0710204 12:17 am #

My Dear Diary,
minggu ni agak sibuk. Sibuk ngan grasis-web registration, failing system, grasis ptj.. so tak lekat sgt dlm bilik. Banyak habis masa kat meja meeting. kena demo kat user-user yg ada. semalam kat transkrian, minggu depan kat kelantan (again?!!!), esok nak demo kat pelawat dari UM. Tapi yg demo nya abg mazli gak..aku duk situ n dengar macam2 komen n permintaan2 tambahan.. adusss kalau camni sampai bila pun tak leh hands over nih!

web registration akan mula pada 18hb 11 nie.. berdebar gak kalau ada bugs sbb ada pertambahan ari tu. Cuti raya camner yea.. tak leh cuti lama ke nie? tarikh perdaftaran web ditutup betul2 lepas 2 3 hari raya. He he..abg mazli kata, it's ok.. we open it then we leave it.. cayalah..

kesian e-klinik, minggu ni terabai. camno nak siapkan sebelum thn depan nie?

baju raya? thn nie tempah sepasang je. ntah tak de mood nak shooping2 kain, pk baju grad ari tu baru buat, baju dinner ari tu baru pakai sekali..kira baru lagi laa.. leh pakai lg utk raya :). tapi...arghhhh camno leh lupa nak shopping raya utk mak n chek nie.. bila lak dia nak tempah baju raya nanti????!!!!

kereta? yes..i'm planning to buy a car. my abang sulong suggest picanto, new car from kia. we surf the net, quite cute laaaa.. Then survey at showroom, unfortunately seme picanto kat showroom dah deliver kat customer n kalau tempah pertengahan thn depan baru dapat, lama oooo. Agaknya dah rezeki, balik dari kedai kia ari tu (selepas kecewa sbb picanto takde kat showroom), terjumpa sekor tgh park tepi jln. maka kami berenti dan peranti betul2 la, siap masuk dlm lagi (dgn permission tuan dia laaa..) tp agak frust sbb bahagian passenger kat belakang quite sempit laa... so bila timbang2 balik cam nak tangkap wira laa, tapi sekarang dia keluar wira SE je, memang tambah 3 ribu je lg n leh dapat cc 1.5 tapi appearance cam ganaz2 je. He he agak2 kalau bawak nampak pelik tak??!! Chek dah 2 3 kali tanya-kereta dah beli ker? he he apo nak jawab.......

apa lagi nak citer aaa? My dear best friend Mie is back! Memang dia dah lama balik mesia, cuma tak sempat betul2 nak sembang...

mmm.. apa lagi ekk.. dah ngantuk sebenarnya.. dah 1 a.m.. he he apalah problem script ang mazli.. sat2 nak tgk jugak. well, my dear diary.. see u next time. :)

Thursday, September 30, 2004

# Cuti-cuti Malaysia : Kangar – 25/9-26/9#

Nampaknya seme underground pun dah tulis pepanjang psl hari melawat perlis ari tu.. so nampaknya tak yah la presiden nak ulas panjang2 he he..
Cuma nak state 'BEST SUNGGUH DAPAT KUMPUL BALIK' --the feeling, the environment is there, perasaan spr kembali ke zmn ms degree ari tu. Mana nak dapat tuuu.. payah ooo..

Pengajaran yg kita leh ambik masa cuti2 malaysia ari tu:
i) Kalau bergelak ketawa rumah org, ingatlah dunia sikit..
ii)Kalau kat meja mkn n meja mkn tu ada bunga n bunga tu dlm pasu kaca, hati2 lah masa mengimbas-ngimbaskan tangan anda.. kan adalah yg tak leh bawa masuk majlis keh keh keh... (Gon.. tlg ganti pasu bunga mak angkat tuh... charge nanti kita kira lain :D)

So, sapa nak plan untuk cuti2 malaysia lepas nie? Next destination: CAMERON kut eh.. ari tu Kuchinz dah survey apa... AKAN KU PUJUK bapak ku kali ini, apa nak jadi, jadi lah.. he he
# Suatu pagi pada 230904 : Apahal pulak aku bawa watak sampingan dlm citer ni? #

Sudah beberapa hari Gusti Putri tidak bertegur Hang Tuah dengan baik, Hang Tuah pun dah pening-pening kepala camne nak settle benda nie. Mungkin ada salah faham antara keduanya tapi tak tau lah apa citer sebenarnya sbb tak de dlm skrip.

Agaknya sbb tak mau salah faham ni berpanjangan, maka berangkat lah Hang Tuah berjumpa dengan Kasma dengan tujuan meminta tolong, memberi penjelasan kepada Gusti Putri dengan mendendangkan cerita benar dengan harapan moga2 segala yang keruh boleh dijernihkan. Dengan mulut yang separuh ternganga, aku blank sekejap.. apa ke hal lah pulak tetiba watak Kasma ada dalam citer nie. Kalu korang confused, aku lagilaaaaaaaa confused. Tak mampu aku nak kaitkan fakta2 yang ada dengan kemasukan watak Kasma dalam citer ni. Sampai ke hari ni pun confused pun tak abis.

Namun watak Kasma dalam citer nie tak mau jadi wira penyelamat keadaan, selamatkan diri sendiri adalaaaa he he. Maka jalan mudah diambil, tak yah la nak libatkan diri dalam skandal orang2 dewasa nih. Kau duk diam2 buat kerja ko dah. Kalau ko tak salah tak yah takut, berani kerana benar Beb! Kesimpulan daripada telemovie nie : kalau ada lagi Hang Tuah and Gusti Putri bergaduh, tak yah la campur tangan.. kan daripada tak de kes tetiba jadi KES besar! Kata K ha "tak pe.. ni lah hidup. Kalau nak jadi dewasa, kenalah harungi benda-benda camni" But it's ok, if u are good girl, u will be just fine. :D
# 150904 #

I'm not a perfect person
As many things I wish I didn't do
But I continue learning
I never meant to do those things to you
And so I have to say before I go
That I just want you to know

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is YOU...
# awan putih #
260804 ptg kat opis...

Aku suka tgk langit. Suka tgk langit mungkin sbb awan putih. Suka awan putih mungkin sbb wonder cenggana awan tu sebenarnya. Aku tgk awan tak ubah cam 'gulalei' (panggilan org kg aku utk gula kapas), cam gebu2 gitu cuma kaler je tak sama. Kata cikgu awan tu wap air je...tak nampak cam air pun.. Dulu masa kecik2 selalu berangan nak naik kapal terbang then nak bukak tingkap dia (masa tu imagine tingkap kapal terbang cam tingkap bas hehe) pastu nak pegang awan tuh.. huh fantasi sungguh! Bila dah sekolah baru tau impian cam tu tak mungkin tapi sampai sekarang pun masih suka duk perati awan.

Agaknya manusia memang cam tu kut, walaupun tau sesuatu tu tak mungkin tp benda tu yg kita duk nak nak jugak. Tapi kalau sesuatu benda tu kita leh dapat ngan mudah jarang kita nak appreciate. Tak bagus kan? Ntah2 benda kita harapkan tu.. bila kita dapat baru kita tahu tak sebagus mana pun kan kan.. :). Oleh itu kalau kita tak dapat apa yg kita impikan, inginkan atau kita kekurangan sesuatu jangan lah sedih sbb Allah tu adil-mungkin apa yg kita impikan, inginkan bukan yg terbaik utk kita, walaupun kita kekurangan sesuatu mungkin kita ada kelebihan yg kita sendiri pun masih belum nampak he he. So, tak yah lah susah hati untuk hidup yg sekejap je kat dunia nih!

:: happy convocation day ::

05082004, sidang pagi

'Alhamdulillah..akhirnya aku grad jugak!!' - tu je yg berligar2 dlm kepala aku semasa dalam dewan. Walaupun ni kali kedua aku ada dlm majlis konvokesyen USM, 'excited'nya tetap sama cuma nervous nya je yg kurang. Bila dikenang2 balik masa susah senang belajar ari tu rasa berbaloi sgt berada dlm dewan masa nie. Lebih2 lagi bila pusing belakang aku nampak mak n chek kat tempat duduk ibu bapa. Anyway, Kasma.. tahniah!

Ari tu masa kemas buku2, material2 yg diguna pakai masa master aku terjumpa sajak yg aku karang masa aku tgh mandom sbb tak dapat nak define skop utk projek master... he he cam sasterawan negara lak. So, aku share jelah ngan korang...

Waktu begini..
Dikala arahku kelam,
Timur, utara, selatan, barat,
Tak nampak cahaya..

Apa yang aku tunggu?
Pendeta pembawa suluh?
Takkan kemana kalau
Selalu dipimpin
Seharusnya kena memimpin..

Usah ditunggu mega senja
Dikala sinar subuh,
Detik umpama mengesot
Meresahkan hati..
Langkahlah umpama Sang Perwira,
Gagah, utuh, teguh..
Nanti kau lihat
Senja menghambat waktu..


(Asma H 8/4/03 10:11 pm H12/004)

Thursday, August 19, 2004

# kisah 6 : Klinik oh klinik #
-090804, 17:35

korang mesti pelik kan... naper tetiba lompat ke kisah 6 tanpa menyudahkan kisah 4 dan 5. kisah 4 dan 5 tu ada tapi dalam kepala aku, tunggu masa yg sesuai untuk di 'finish'kan (he he, semalam akhirnya aku menyudahkan jugak!).

Ari ni memang nak meluahkan rasa tak puas hati kat diri sendiri je he he. Sepanjang setahun 4 bulan aku bergelar PSM kat USM nie.. dah 3 sistem klinik terlibat, yang latest e-klinik version 4. Kalau sistem2 sebelum nie berperanan sebagai 'tulang belakang' - tukang buat sistem je kali ni tetiba je bos bagi mandat besar - jadi ketua projek. Sebelum ni nampak ketua projek tu cam best je, leh suruh staf lain buat tu, buat nie, report tu, report ni, bila meeting tanya progress je... tapi bila terkena batang hidung sendiri, baru tau langit tinggi ke rendah.
Jadi ketua projek ni bukan setakat suruh staf lain buat tu, buat nie, report tu, report ni.. structure table nak kena pk, design baru nak kena pk, timeline nak kena pk, agihan kerja nak kena pk, nak kena ada skill empowering people, documentation lagi, everything nak kena handle looo.. everything psl system tu pun nak kena tau (lebih2 lagi sistem yg dah sedia ada..nak upgrade.. lagi haru.. dibuat nya sistem baru lg worse pd yg sedia ada, sapa yg mau jwb tuh? 'akakkkk jugak!!!')

Apa2 pun aku harap sangat projek ni berjaya disiapkan mengikut timeline. Harap dapat ambil seberapa banyak pengalaman semasa handle projek ni, semoga di masa depan aku yakin sikit utk handle projek2 lain. Kasma Chan, Yareba Dekiru. Shingotu Ganbatte Kudasai!
# kisah 5 : Bidadari #

"Bagaimana terjadi
Apabila bidadari
Bisa meranapkan hati ini…"

(asalnya ingin mencoretkan sesuatu pasal 'bidadari' nie, tapi biarlah aku simpan sendiri menjadi tanda tanya...)
# kisah 4 : kembali ke tempat asal #

Setiap kali susah hati, rasa penat mesti nak kembali ke tanah tumpah darah tercinta. Aku pun tak fhm apalah yg ada kat kg halaman nih, cam magic je.. nampak je pintu pagar rumah terus hilang segala kekusutan di kepala. Cam hilang ingatan lak kejap, he he. Kalau nak kira, kat rumah bukan tak de masalah, ada gak masalah tersendiri tapi ketenangan yang dapat tu lain. Terasa cam kembali ke tempat asal. Terasa cam tinggalkan yg lama dan mulakan sesuatu yg baru.

Baru2 ni balik kg, jumpa mak, ayah, keluarga. Nampak sangat wajah tua ayah. Sek ni hanya ada Wan yg temankan mak ayah. Mujur K Mah dan K Tie duk dekat2, atleast apa2 hal leh jenguk2. Tapi ayah kalau boleh nak jugak aku balik kerja kat Trg, dengan alasan aku tak de sapa2 kat penang ni.. tak de sapa nak jaga aku! – aku nak ckp apa... setakat ni alasan aku "nantilah dulu chek, dah grad karang ma cuba cari kerja kat trg"namun sampai ke hari ni tak de nampak pun aku berusaha untuk ' kembali ke tempat asal' he he. Sebenarnya aku dah agak selesa kerja kat sini, environment best, boss best, kawan2 kerja best, yg penting KERJA best ....... (apa lagi ekk yg best kat sini..he he he).

Dan kalau 'kembali ke tempat asal' juga mak aku akan membuka topik bab2 'anak2 dara jiran seme dah kawin, anak dara dia je yg tanda2 pun tak nampak' he he! Dan aku menyambut topik ini dengan buat dono sahaja, habis kuat pun sengih cam kerang tak berapa nak busuk. Pernah sekali sebelum dia buka bab2 ni, aku warning dulu "mak, ma ngan kawan ma ari tu tak jadi.. ntah susah ah nak kawan ngan org nie.." dan warning aku menjadilah kali tu sbb sampai ke sudah dia tak bukak kitab, he he. Agaknya dia ingat aku tgh sedih giler kut, padahal nya macho lagi masa tu!

Dan Jumaat depan sekali lagi aku akan 'kembali ke tempat asal' sbb K Tie adakan jamuan kesyukuran. Yess yess yahooo...

Friday, July 30, 2004

# Catatan 30 Julai #

KENAPA AKU DIUJI?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta." -Surah Al-Ankabut ayat 2-3


KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." -Surah Al-Baqarah ayat 216


KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." -Surah Al-Baqarah ayat 286


RASA FRUST?
"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman." - Surah Al-Imran ayat 139


BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah- daerah
sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya(mencapai kemenangan)." -Surah Al-Imran ayat 200

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang, dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk" (Surah Al-Baqarah ayat 45)


APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?
"Sesungguhnya Allah telah membeli dr org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... -Surah At-Taubah ayat 111


KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain drNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal." -Surah At-Taubah ayat 129


AKU TAK DAPAT TAHAN!!!
"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir." -Surah Yusuf ayat 87

Wednesday, July 28, 2004

# kisah 3 : aku: mangsa atau pemangsa?#

Masa tingkatan 5 dulu, Miss Lili ada ajar untuk menyeimbangkan ekosistem, maka kita ada rantai makanan. Dari situ lah wujudnya istilah mangsa pemangsa. Dalam bahasa mudah nya, pemangsa ni adalah makhluk yang makan mangsa. Atau bahasa kasar sikit, pemangsa ni selalu perdajalkan mangsa.. he he.

Peristiwa 2 September 2003 betul2 menyebabkan aku fikir aku dah jadi salah seorg MANGSA. Mangsa keadaan kut!! Dan menyebabkan aku mengiayakan pernyataan2 anti lelaki ex-roomate – "lelaki tak leh dipercaya". Sekian lama mengaku "begitu suka" walau tak kira betapa 'kuno', 'konservatif' nya aku, 'tupperware' telah membuat keputusan untuk memilih orang lain setelah aku betul2 nekad dengan komitmen yang aku janji (chewahhh..cam surat aku janji lak!). Masa tu aku terima segalanya dengan hati dan fikiran yang terbuka dengan pegangan 'segala yang berlaku memang ada hikmahnya'.

Dan segala yang berlaku memang berhikmah, kerana selepas itu aku ngan 'tupperware' makin terbuka dan kami leh berborak seperti kawan2 lama. Mungkin selama ini aku yang letak satu "gap" antara kami bila menyedari dia "suka aku?!!". We talk about almost everything, even about his new girlfriend :).

Dan sebab keterbukaan inilah, pada suatu hari itu aku saja2 gatal2 email dia tanya masa kami 'berkawan' apa yang tak kena pada our relationship. Dan jawapan email daripada dia betul2 menyebabkan aku berfikir panjang dan memandang hal antara kami dari sudut yang berlainan.

Masa dia ngan JJ, dia happy sangat. Dia rasa ada org yang jaga dia, dia rasa ada org yang take care kat dia sebagaimana dia take care kat JJ. Give n take. And masa aku 'ambik' dia dari JJ (wei.. aku bukan perampas, that's not my prinsip.. masa ni aku tak tau pun kewujudan JJ, n 'tupperware' terima aku mungkin sbb dia rasa dah lama tunggu aku tanpa menyedari dia sebenarnya suka kat JJ dah...wahhh cam drama lak rasanya.. heh!) dia kata rasa happy tu hilang, macam dia je duk ingat kat aku, macam SS, aku ntah kemana2. aku bukan kemana2 aku ada, Cuma mungkin sbb cara kami berlainan – dia 2, 3, 4, 5 kali misscall aku baru balas sekali. Dia antar 2 3 mesej.. aku kumpul jawab sekali. Bila fikir2 aku ni take his love for granted ker? Aku ni tak menghargai sayang orang kat aku ker? Bukan.. bukan macam tu.. k. Ha kata 'terima orang yang suka kita daripada kita terkejar2 org yang kita suka' dan itulah yang aku buat, aku tgh memupuk rasa suka padanya namun dia tak bagi masa yang banyak pada aku.

Tapi aku tak kisah, menyerah bukan bererti kalah, mengundur bukan bererti tewas kerana kehadiran aku telah menyedarkan 'tupperware' tentang nilai cinta JJ dalam hidup dia yang selama ni mungkin dia tak nampak. Namun apa yg aku kesalkan dengan kehadiran aku, JJ telah pergi jauh dari hidup 'tupperware' dan berita terkini tentang JJ amat tidak menyenangkan hati. Sesungguhnya aku rasa amat bersalah. Amat salah sehingga saat dan detik aku menulis kisah ini, aku masih tidak menghubungi 'tupperware' seperti biasa............ (sebak di dada siapalah yang tahu....). Maka dalam citer nie.. mangsa sebenarnya 'tupperware' dan JJ dan PEMANGSA sebenarnya ialah AKU!

# kisah 2 : Jiwa Kacau #

Kadang2 apa yg kita telah lakukan, sedang lakukan dan akan lakukan adalah bukan dari kehendak akal kita. Namun, banyak kali kita kalah pada hati dan perasaan sendiri. Kita membenarkan apa yang tidak benar dan kita menidakkan apa yang betul maka jiwa yang murni akan kacau.

Kita akan termenung panjang, berfikir dengan banyak mengapa kita lakukan hal-hal yang tak sepatutnya kita buat. Kita bertekad, nekad untuk ubah everything dan kita berusaha ke arah itu. Namun, kalah jugak!!!! Bila duk nekad kalah, nekad kalah kita akan jadi manusia yang paling bosan. Boleh sampai tahap bosan dengan diri sendiri.
Smarties kata 'tidak bagus bosan dengan diri sendiri'.... betul! Sebab hanya kita yang betul2 kenal diri sendiri....

Jiwa yang kacau akan menyebabkan kita tidak motivated, hilang semangat (semangat yang hilang??), seperti hilang roh lagaknya. Maka kita akan banyak diam, wajah tidak ada lagi senyuman manis dan orang sekeliling akan ingat kita menanggung masalah yang maha besar. Silap-silap ari bulan, bos pun akan bagi cuti panjang kepada kita (:) part ni best!!!).

Maka dengan jiwa yang kacau ini..aku beralasan untuk minta cuti panjang ngan bos tersayang. He he he he he he kih kih kih.. (muka innocent giler gi minta cuti panjang ngan bos, nak tolak pun bos pk 7, 8 kali wakakakaka..)

Tuesday, July 27, 2004

# suatu hari pada 28 Julai 2004 #

Hehe .. untuk kuchinz n gorgon..
Akhirnya korang update jugak blog korang..
Terseksa aku wei.. tunggu latest news dr korang..
Dah la memasing sibuk cam tak ingat dunia..
Cuba bebawak reti2 kan diri update blog..
He he puas hati aku dapat membebel kat korang.. kah kah..
(walau sebenarnya aku pun dah lama tak update, bukan tak mau wei.. network problem.. :D)
so.. hari ni marilah kita meng’update’ blog.. 1..2..3.. go..

# kisah 1: kawan zul, kawan wa dan 1 Julai.. #

lokasi : Ground flour VSK, depan lif
masa : dalam kul 10 mlm cam tu..

kawan zul : Ni kawan Wa yang dlm kereta tadi kan..?

kawan wa : A..ah ah.. Kawan Wa ke?

kawan zul : Emmm.. UTM

kawan wa : Kawan Zul?

kawan zul : Emmm.. (boleh la tuuuu..). Zul tadi mana?

kawan wa : Err dia jumpa Wa jap...

kawan zul : Duduk sini ker?

kawan wa : Ah ah.. Tingkat atas.. (memang lah seme rumah pun kat atas..!!!). Satu rumah

ngan Zul ker?

kawan zul : Emm.. duk ngan dia jap, baru je habis belajar tgh cari2 kerja kat sini..

kawan wa : ooo..

Dan pintu lif terbukak..

kawan wa : Tak nak naik ker?

kawan zul : Belum lagi..

kawan wa : Ok, Bye..

Tuesday, July 06, 2004

# Tentang Seseorang #

Teruntukmu hatiku, ingin ku bersuara
Merangkai semua tanya, imaji yang terlintas
Berjalan pada satu Tanya slalu menggangguku
Seseorang itukah dirimu kasih

Kepada yang tercinta inginku mengeluh
Semua resah di diri mencari jawab pasti
Akankah seseorang yang diinginkan kan hadir
Raut halus menyelimuti jantungku

Cinta hanyalah cinta, hidup dan mati untukmu
Mungkinkah semua Tanya kau yang jawab
Dan tentang seseorang itu pula dirimu
Ku bersumpah akan mencinta

p/s: Ada Apa Dengan Cinta...?

Saturday, June 26, 2004

:: akauntabiliti ::

Esok kena pergi USM kelantan. Kalau selamat sampai, nilah kali pertama meninggalkan kesan tapak kasut kat universiti doktor2 nie..heh!

2 3 minggu kebelakangan ni, sibuk benar! Bukan main2 punya sibuk..
student lama dan baru IPS register through web,
sistem klinik panel pun nak guna bila bukak sem,
exam perkhidmatan pun terketar2 menjawab,
tadi exam induksi tak taulah apa citer..tapi rasa nya lps kut!
cadang nak balik kg sat lps training user kat kelantan..
tp cam tak best biar raz n abg mazli je yg standby utk sistem klinik panel, emmm rasa2 nya tunda lagi rancangan balik kg nie.. hish!!

pada saat dan ketika aku taip benda alah blog nie, aku tgh print user manual yg nak bawak esok! mengantuk jgn ckp laa.. petang tadi masa discuss ngan abg mazli pun dah lalok2 tahap agung!

malam ni sebenarnya janji ngan raz nak tgk malam bakat.. sekali abg mazli minta tunggu print manual daaa.. dah berangan nak bg dia je print hehe! Sorri lah raz... selamat lah ko n du n tet nonton kat dewan..

akhirnya siap jugak print memerint manual nih..
so angkat kaki dululah.. kena balik basuh kain nie..
bye bye..akum!

*akauntabiliti ialah amanah yang dipertanggungjawabkan kepada seorang pegawai kerajaan dalam menghasilkan perkhidmatan yang cemerlang. (hehe soalan exm induksi nih... peh!!!)

Friday, June 11, 2004

# hujan di hati.. #

Manusia. makhluk yg dijadikan tuhan pelbagai. pelbagai ragam. pelbagai kerenah. pelbagai perangai. pelbagai tujuan. pelbagai rupa. memang byk pelbagai.. namun yg penting akal dan hati. akal yg mampu membezakan baik dan buruk, salah atau benar, wajar atau tidak. hati yang boleh berkongsi kegembiraan, sedih, sayang, kasih, marah...

manusia-manusia ini lah yg berada di sekeliling kita. yg mencorakkan kehidupan kita. yg mewarnai kehidupan kita. dan manusia2 ini lah ada yg bernama kawan, ada bernama lawan.
kawan yg baik akan menjadi yg terbaik utk kita, maka kita juga sepatutnya menjadi yg terbaik utk kawan kita.

namun semalam aku telah menjadi seorg penjahat dlm kamus seorg kawan. mungkin org jahat ini telah hancur luluh kan hati seorg kawan..well, walaupun bukan kawan yg baik aku masih seorg yg bernama 'kawan'. perkara yg paling aku elak adalah menyakiti hati org lain, rela lagi sakit hati sendiri daripda menyakiti hati org lain. namun semalam apa yg aku lakukan adalah menyakiti hati org lain + menyakiti hati sendiri. rela dlm terpaksa? mungkin ini jln terakhir yg aku ada.. namun sesungguh aku sedang menangis didalam hati.....

Tuesday, June 08, 2004

# Masterpiece #

A simple touch of your hand,
And everything is right.
The gentle way you look at me,
When we kiss goodnight.
You've given me the freedom no other love has known
And now I thank you girl , thank you girl

The countless ways you've touched my heart
Is more than I can say
The beauty that you've shown to me
takes my breath away
A picture perfect painting, that's what our love is
And yes I need you so, and now I know

ooooh
I've found a masterpiece in you
a work of art it's true
And I treasure you my love
ooooh
I've found a masterpiece in you
a work of art it's true
And I treasure you

Sometimes I wonder what I'd be
Had I not found you
A least and lonely soul this world
could show me nothing new

But now my life's a canvas
painted with your love
And it will always be
And now I see

The two of us together
Through time will never pass
This fairy tale we shared
is real inside our hearts
let it be forever
never let it end
this promise I do make
Heaven is ours to take

When I'm lost and insecure
you build me up and make me sure
that everything will be alright
My love

This fairy tale we're sharing
is real inside our hearts
Let it be forever
never let it end

p/s: remembering old days..MAJUSCOKT miss u, heh!!!

Monday, June 07, 2004

# Everytime #

Come notice me
And take my hand
So why are we
Strangers when
Our love is strong
Why carry on without me?

And everytime I try to fly
I fall without my wings
I feel so small
I guess I need you baby
And everytime I see you in my dreams
I see your face, it's haunting me
I guess I need you baby

I make believe
That you are here
It's the only way
I see clear
What have I done
You seem to move on easy

And everytime I try to fly
I fall without my wings
I feel so small
I guess I need you baby
And everytime I see you in my dreams
I see your face, you're haunting me
I guess I need you baby

I may have made it rain
Please forgive me
My weakness caused you pain
And this song is my sorry

Ohhhh

At night I pray
That soon your face
Will fade away

And everytime I try to fly
I fall without my wings
I feel so small
I guess I need you baby
And everytime I see you in my dreams
I see your face, you're haunting me
I guess I need you baby

After all...
After all...

p/s: nice song... ada ala2 music box.. :)

Friday, June 04, 2004

# c.i.n.t.a #

Pagi yang cantik. Tetap cantik walaupun mendung.

Hari ni ke opis seorg. Bukan nya gaduh ngan Du n Terk. Tapi urusan di kg masing2 lagi penting dari menemani aku ke opis pd pagi ini. Heh! Tahniah utk Du yg bakal menjadi tunang orang pada 06062004. Semoga jodoh berkekalan dunia akhirat. Yang, ko dah masuk 1 stage lagi..tp yg tak syoknya, ko melangkah bendul2 yg ada :P..

Hari ni terpanggil utk menulis sesuatu tentang c.i.n.ta.. walaupun topik yg lapuk tetap juga ingin coretkan something di sini. Ada apa dengan CINTA? :)- macam2 pun adaaaaaa...
he he.

intepretasi cinta pada aku adalah "anda akan berada di dalam salah satu antara 2 keadaan ini- termotivated+angau+bahagia giler atau tak de semangat+sedih sokmo+kesunyian". Mana2 pun korang akan berada korang patut bersyukur sbb korang pernah rasa apa yg dikatakan CINTA.

salah siapa kalau org menyatakan rasa cinta nya kepada kita namun kita tak mampu utk menyambut rasa cinta itu. salah siapa kalau kita 'jatuh' cinta kepada orang yang tiada rasa yg sama pada kita. salah siapa?.... Tak de sapa2 yg salah sebenarnya. sbb perasaan adalah suatu yg sgt subjektif. Ia boleh jadi benar pada seseorg namun salah pd org yg lain. Jadi apa yg kita boleh lakukan ialah.. berbahagia lah dengan hidup krn hidup ni pendek sahaja.. :). Kata Shah Rukh Khan "cinta tidak semestinya bersatu" maknanya ramailah insan2 yg kecewa di muka bumi ini, he he.

Dan untuk korang2 yg baca blog aku nie..
pada pagi yg berbahagia ini aku ingin menyatakan
"SARANG HYEO!!!!.." --> tak fhm?..belajar ngan Farah!

# Warisan #

Disini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Disini tersemai cita cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Kemana harusku bawakan
Kemana harusku semaikan cinta ini

Betapa
Dibumi ini ku melangkah
Keutara selatan timur dan barat
Ku jejaki

Aku
Bukanlah seorang perwira
Gagah menjunjung senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Aku lah penyambung warisan

Friday, May 28, 2004

# berhenti berharap-SO7 #


aku tak percaya lagi..
dgn apa yg kau beri
aku terdampar disini
tersudut menunggu mati

aku tak percaya lagi
takkan guna matahari
yg blm mampu terangi
sudut gelap hati ini

aku berhenti berharap
dan menunggu dtg gelap
sampai nanti suatu saat
tak ada cinta ku dpt

mengapa ade derita
bila bahagia tercipta
mengapa ada sang hitam
bila putih menyenangkan

aku pulang
tanpa dendam
ku terima
kekalahanku

aku pulang
tanpa dendam
ku salutkan
kemenanganmu

kau ajarkan aku bahagia
kau ajarkan aku derita
kau tunjukan aku bahagia
kau tunjukan aku derita
kau berikan aku bahagia
kau berikan aku derita

Thursday, May 27, 2004

# sakti #

Tangis Bumi Dalam Deru Angin Bukan Rintih
Tangis Hati Dalam Rindu Dendam Bukan Sedih

Bagai Kaca Yang Memerangkapi Cahaya
Terlupa Wajah Asal Sebenar
Begitulah Diri Hamba

Pantas Leka Dalam Sakti

Gurauan Tari Sang Pelangi
Yang Mencipta Satu Fatamorgana

Wednesday, May 12, 2004

# Rumah Baru #

dah habis present... secara tak rasminya aku dah habis belajar..
so perlu tinggalkan dunia student yg dah berbelas thn 'didiami'.. he he
cam start idup baru lak. ;)

rumah baru. housemate baru. tuan rumah baru. environment baru. pendek kata semua baru lah..
opis baru. projek baru. tanggungjawab baru. he he ext pun baru lah jwb nya..

Monday, April 19, 2004

# catatan utk oly #

Yiko? naper tetiba jadi Yiko nie?
bila pulak gi tukar kad pengenalan.. he he
hik hik hek hek kuih kuih koh koh...
# catatan 190404, DPU#

Kekadang apa yg berlaku tak menjadi seperti yang dirancang.

Kekadang apa yg kita harap, susah kita nak dapat.

dan kekadang juga.. sesuatu yg tak dijangka akan berlaku....

"heh! Dia tegur jugak aku akhirnya!!!! ^_^"
~Kasma! semua slide masuk website kan?!! --> keluuuuu.. :P

"Coklat2 induksi yg bergelimpangan" --> dah lama tak de perasaan ter'motivated' heh!
# catatan 170404 #

masa ko memula nak ambik master dulu..
ko dah tekad.. apa jadi jadilah..
org lain leh ambik ko mesti leh ambik..

so dengan nekad yg ada ko dah harungi almost 2 year..
naper bila utk seminggu je lagi.. ko dah patah semangat..
1 minggu je lagi..
kata org.. hidup kat dunia nie..
pandai2 lah jaga diri..
masalah nya aku tak pandai..
tak genius cam org lain
projek master aku ni kalau kat tgn org lain mungkin dah lama siap dah..
kalau pun diorg tak siapkan sendiri.. diorg upah -outsource..
tapi aku ni lurus... tak berani nak buat kije2 cam tu..
pastu bdn sendiri sakit.. hati sendiri sakit..
tapi cam2 mana pun buat sendiri puas hati sendiri, tau keupayaan sendiri
teruk camner pun agent aku..
at least aku yg buat..

so.. ari ni aku nak rangka balik projek2 aku nie..
apa result yg aku nak tunjuk
apa sql query yg aku nak buat
database kena backup-restore
apa yg nak kena ada dlm report..
nak prepare apa aku nak kelentong masa present..

mak, ayah, tok guru, cikgu, Dr, Prof.. halalkan ilmu untuk anak murid ini..
amin..

Sunday, April 11, 2004

# A Shoulder To Cry On #

aku pernah dengar citer.. yg beban ni.. makin lama kita bawak, makin bertambah berat beban tu..
bak kata en Zulham macam bawak "suku sakat buterk" atas bahu.. kalau boleh lepaskan ia, lepaskan lah...
tapi masalah nya tak leh lepaskan.. sbb apa2 hal pun aku jugak yg kena tanggung sendiri..

dah byk kali aku cuba transform 'beban' ni kepada 'tanggungjawab' tapi tak berjaya jugak.. kalau berjaya pun sekejap je.. heh! Dulu masa sem 2 thn 1 aku pernah berjaya tukarkan satu 'beban' kepada 'tanggungjawab' walaupun pd saat2 terakhir and hasilnya memang besssssssst... aku berharap sgt 'beban' ni pun aku boleh tukarkan kepada 'tanggungjawab',plzzzzzz. Ada sorang member tu ckp

"ala kawannnnn... dah nak habis kan? U all out je dulu then nanti dah habis.. dah boleh relaks..."

dah byk kali aku sematkan dlm kepala aku cam tu.. tp saat2 kritikal cam ni lah..dia mai blank laa, malas tahap agung laa, nak relaks2 je laaa................................ and sometime aku rasa aku nak luahkan kat org yg fhm apa yg aku rasa even tak leh tolong pun just dengar pun dah oklah.. tapi tak ramai org fhm budak komputer (melainkan org komputer jugak... :P) but suddenly I realize that 'tempat org' yg selalu jadi tempat aku luahkan perasaan dah kosong... dah tak de sapa2 kat situ... sedis kan?

@nak ckp ngan mak ayah kan.. diorg risau lebih2 pulak... lain citer pulak jadinya

@nak call k ha line maxis kat rumah dia cam biskut "sekejap ada, sekejap tak de"..ckp pun bunyi cam org gagap je

@en nik? mmmm tak payah laaa..sejak2 dia jadi tunang org ni..aku pun dah hilang rasa nak call dia he he

@tupperware? tak yah laaa.. seblm jadi tupperware dulu pun dia tak leh membantu sgt..apa tah lagi lps jadi tupperware nie.. (aku ngan dia ni ada masalah komunikasi sebenarnya :P)

sooo.. lagu utk ari ni ialah:

A Shoulder To Cry On - Tommy page

Life is full of lots of up and downs
But the distance feels further
When it’s headed for the ground
And there’s nothing more painful
Then to let your feelings take
you down

It"’"s so hard to know
The way you feel inside
When there"’"s many thoughts
And feelings that you hide
But you might feel better
If you let me walk with you
By your side

Chorus:

And when you need
A shoulder to cry on
When you need
A friend to rely on
When the whole world is gone
You won’t be alone
I’ll be there
I’ll be your shoulder to cry on
I’ll be there
I’ll be your friend to rely on
When the whole world’s gone
You won’t be alone ’cause I’ll be there

All of the times
When everything is wrong
And your feeling like
There’s no use going on
You can’t give it up
I’ll help you work it out
And carry on

Side by side
With you till the end
I’ll always be the one
A Shoulder To Cry On Continued

To firmly hold your hand
No matter what is said or done
Our love will always continue on

Chorus:

Everyone needs a shoulder to cry on
Everyone needs a friend to rely on
When the whole world’s gone’ you won’t be alone
’Cause I’ll be there
I’ll be your shoulder to cry on
I’ll be there
I’ll be the one to rely one
When the whole world’s gone’ you wont be alone
’Cause I’ll be there
And when the whole world is gone
You’ll always have my shoulder to cry on





Saturday, April 10, 2004

# karaoke #

Cam best lak lagu ni bila dengar acap kali.. :)

Cerita Asmara – Fazley

Tiada lagi nada berlagu
Tiada lagi senyum bibirmu
Tiada lagi syair yang indah
Oh kasih

Rintik hujan jatuh ke bumi
menitis rembunan memori
Disinilah kita bertemu
Berjanji

Korus 1:

Cerita yang lalu itu
Cerita engkau dan aku
Hanyalah igauan yang lara

Cerita berbalut sepi
Mengusik jiwa meronta
Cerita yang punah akhirnya

Suria takkan bersinar lagi
Gerhana menghantui kini
Langit pun terpaku merintih
Oh Kasih

Ohh...uhhh

(Ulang Korus 1)

Korus 2
Ceritakan kepada semua
Aku kau anggap berdosa
Cerita asmara yang musnah

Renung wajahku oh kekasih
Sebelum ku berlalu pergi
Percitaan kita
Tinggallah akhirnya

Ulang Korus 1

Tuesday, April 06, 2004

# Hati #

Org putih panggil heart. pak arab kata kolbun..
kekadang pelik, segumpal daging yg kecil dlm bdn kita ni leh tentukan gaya kehidupan kita untuk satu2 hari... payah oo nak jaga.. tak de kawalan..kalau cam suis lampu yg leh on off tu lain citer aa..

tapi lagi payah kalau nak jaga hati org lain.teramatlaaaa payahnya. Kita nak jaga hati org, kekadang hati sendiri pun tak terjaga. bak kata Bae Jong Yun pada Ujin dalam winter sonata "kita nak jaga hati org sekeliling kita, tapi yg teruk hati sendiri plg sakit" he he lebih kuranglaa makna dia. Kita pk apa yg kita buat tu terbaik utk seme org, tapi lain pulak pd pikiran org lain. nak buat camner, lain org lain pemikiran nya.. kekadang rasa cam malas je nak ambik port tp tak leh jugak kan.. sbb kekadang org sekeliling tu adalah org2 yg kita syg dan mereka ni cam cermin kita, ada side mirror,cermin depan, cermin belakang seme pun penting. cam naik kereta laaa.. kalau tak de mana2 cermin tu.. leh tak selamat , tak sempat nak sampai kat destinasi.. tapi kalau naik kete ada kawasan yg tak nampak dlm cermin.. org panggil blind spot :P he he.

mmm esok ada induksi.. 2 minggu.. maknanya lama lah blog ni tak diupdate.. takpe.. balik induksi karang citer2 lagi.. mana tau ada kisah menarik kan..? bye akum.

Sunday, April 04, 2004

#Agent o Agent..#

Tak taulah nak ckp apa.. tapi benda alah agent ni menyebabkan tidur aku tak lena sepanjang semester nie..
kalau cam Agent Smith dlm Matrix tu ok gaklah, leh muncul sini then hilang pastu muncul sana lak.. ni idak.. aku jugak kena program..suruh pi sana pi sini..kalau mendengar kata tak pe.. ni bangang..disuruh pergi, pergi tapi tak tau mana dia pergi.. benyong betul.. diakah yang benyong atau aku????!!! (sendiri mau jawab daaa...)

kata en nik komputer ni bodoh..sbb seme pun nak tunggu kita yang suruh tapi pesal bila kod tak run kita duk menyalahkan benda alah yg bodoh ni? sapa sebenarnya yg bodoh????? :P

dipetang ahad yg sepatutnya aku duk lepak2 kat depan tv, terpaksa aku 'bertarung' ngan agent ni kat opis.. bukan tak de lab..tapi tak de feel nak buat projek kat sana.. buterk khusuk giler.. sampai aku pun dah sakit kepala daa.. nak tunggu dia sound ajak pi mkn je.. aku dah aim dah.. nasi daging merah kat sunny.. yum yum..

oklah.. baik aku dulu yg sound dia.. dah lebih limit mkn mlm nie.. :P

bye akum..

Tuesday, March 30, 2004

#B'day Girl#

Happy birthday to me. 25 right now. 'besar enough ke? he he..' mom quiet short when knowing i'm 25, n still have no one.. ha ha aku gelak jelah..

sebenarnya ari tu byk nak tulis.. tapi tak terluah..tulis2 then rasa cam tak best pastu logout bodoh cam tu je..

ari ni Rnd buat majlis bday utk aku.. dah jadi acara tradisi dah.. :) meja sapa lagi yg jadi korban.. meja Du lah.. he he. Kek aku pilih sendiri.. alamak..raz dah siap nak balik.. sambung mlm karang laaa.. chow ci chow..

mmm nak samb pasal majlis..susah payah diorg prepare everything.. mkn2 beb.. (this my favourite part) :). Semalam bebudak pusat komp tu belanja black forest, ari ni kat opis kek coklat, yum yum.. bulan depan bday abg mazli.. mkn lagi..yum yum :P.
Pagi2 buta si kuchinz dah tepon..
"ko kat ner ni?"
"tunggu bas nak gi kije.."
(yg syok nya aku gak duk membuta sbb on leave.. he he)
harap2 thn depan ada lagi org yg akan ingat bday aku. even just a sms 'epi besdey' bring a lots of mean.. :) to everybody.. thanx n love u all...

Thursday, March 25, 2004

Assalamualaikum.

Kata Orang sibuk ni tak habis.. betul gak.. susah nak cari masa kita betul2 free..kadang2 yg free pun saja2 menyibuk, duk tawaf opis 2 3 kali hehe.

tetiba rasa banyak nya benda nak kena settle.. bila fikir2 balik peningnya.. last2 baik mengomel dlm benda alah blog nie ok gak..

semalam kat rumah Du, kami tgk vklip "Ku Petik Bintang - 30 hari Mencari cinta" keh keh.. kelakor gilo..kwargh kwargh..kuchinz, ko try dload vklip ni leh tak? kami kat sini awal2 lagi kena blok.. nak tgk muka duta yg cute tu sekali lagi.. :P

Wednesday, March 24, 2004

Ari ni tak berapa semangat sgt.. 2 3 org user call minta itu minta ini.. tetiba jadi menyampah..banyak pulak cikadak diorg.. seme pun urgent.. cam urusan idup mati lak.. :P --> hasilnya 1 hari ni aku siapakan 1 report je.. keh keh tp yg best nya lunch ngan mc Chicken wooo..

kekadang kalau pk kerenah user ni leh buat kita nekad nak berenti kije he he.. ari ni k tie bengang2 merajuk ngan user kat IPS.. merajuk bawa diri sampai eureka. Tah camna lah tunggang langgang IPS ari nie.. he he sapa yg ber'POWER' sek? :D

Kuchinz.... mana pulak lagu white flag tu lagu kecewa.. tu lagu pembina semangat tuh..
cuba ko perati, ko telek balik lirik lagu tuh.. he he..kih kih

ari ni nak gi tgk rumah kat VSK.. dah janji ngan bakal housemate..(camner lah orgnya? ;))
kul 6.30 pm.. so tumpang Du balik rumah dia dulu
kat lab. ngantuksss giler.. tadi adalah org tu kata dtg lab sekejap.. sekejap happo.. jumpa pulak balak chinese dia.. hampeh sungguh.
Chat ngan tupperware.. puji2 pulak.. tak yah laa.. kalau nak tinggal tu.. tinggalkan ajer.. biarkan aku sendiri hek ek.
boss dah bg initiative profile utk eKlinik..masak aku nak buat perancangan projek.. saat2 kritikal cam ni pulak kena buat.. bg aku handle grasis web tu je kan best.. goyang kaki beb.. :).
ni ngantuk gila babas nie... nak zzzzzzzzzzzzz....

Tuesday, March 23, 2004

saja nak test nie..
idea drp salah sorang ahli persatuan underground.. si miaw miaw tu lah..
backup2 singer kat sini tgh me'nyumbang'kan lagu.. White Flag he he :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...